Az öreg mama és a szexi nők tánca

0

A montevideói karnevál a világ tíz legnagyobbja közé tartozik az olyan nagy klasszikusok mellett, mint Velence vagy Rio. De hogyan is néz ki testközelből: Kiderül a RiTravel blog egy korábbi bejegyzéséből.

„Lényegében ugyanazok a dobos csoportok vonultak fel, akiket már számtalanszor láttunk a környéken, és akikről már korábban is írtam, azzal a különbséggel, hogy most színes jelmezeket, extrém sminkeket és kiegészítőket viseltek. (…)

Magát a ritmust „Candombe“-nak hívják, amely akkor jelent meg, amikor az afrikai rabszolgákat Dél- Amerikába hurcolták a gyarmatosítók. A rabszolgák ilyen módon, a ritmus változtatásával kommunikáltak egymással. (…)

A mai napig minden egyes felvonuló csoportnak megvannak azok a tagjai, akik a következő szerepeket töltik be a felvonulás során.

La mama vieja: vagyis az öreg mama, aki alapvetően a fekete dadát szimbolizálja, aki rabszolgatartás idején a gazdagabb fehérek gyerekeivel foglalkozott. Szinte minden esetben kövér, 60 év feletti asszony, aki hosszú, díszes ruhát visel és napernyőt vagy nagy legyezőt visz magával.

El gramillero: egy idős úr, a varázslót szimbolizálja, aki korábban különböző gyógynövényekkel és füvekkel gyógyított. Általában hosszú fehér szakálla van, frakkot visel és bottal jár. (…)

Ezen kívül vannak a zászlóvivők, akik minden csoport élén állnak, és hatalmas zászlókat lengetnek. Az ügyesebbek különböző trükköket is tudnak, például bréktáncszerű show-t mutatnak be a földön fekve, miközben lengetik a zászlót. A közönség imádja őket. (…)

A csoporthoz tartoznak még a balerinák, akik a férfi nézőkért felelősek, illetve maguk a dobosok. (…) akadt jó pár „balerina“, aki a száz kilót súrolta, mégis ezzel mit sem törődve, szinte meztelenül táncolta végig az estét. Azért ez a magabiztosság valahol irigylésre méltó. 🙂

Általában lehet mondani, hogy a zenészek, táncolók többségét, és a közönséget is nagyrészt a szegényebb társadalmi réteg alkotja. Persze az olyan kíváncsi turistákon kívül, mint mi. Főleg a második napon volt néhányszor az az érzésem, hogy nem is Uruguayban vagyunk. Ahhoz már hozzászoktam, hogy minden ilyen bulin fűszag terjeng mindenfelé, de a karneválon sikerült egypár más dolgot is megtapasztalni. (…)

A karneválon egyébként tucatjával láttunk rendőröket, kutyával és speciális felszereléssel is, mégis úgy tűnt, mintha a közterületen való piálás (18 éven aluliaknak?) és drogozás abszolút elfogadott lenne. Pár motozáson és ejnye-ejnyén kívül más akciót nem nagyon láttunk.”

Akit érdekelnek további részletek is, és szeretne képeket is látni a karneválról, az feltétlenül kattintson ide!

Share.

About Author

Leave A Reply