Az izlandi vagy a magyar egészségügy a nyerő?

0

A kérdésre az ember persze azonnal rávágná, hogy az izlandi, azonban a válasz egyáltalán nem ilyen egyértelmű, legalábbis ha jól vesszük ki az Izlandon élő Tamás szavaiból.

Tamásnak három gyermeke van, a legnagyobb 5, a középső 3, a legkisebb féléves, és mint mondta, az elsővel még minden megfázással rohantak az orvoshoz.

„Az orvos reakciója kivétel nélkül az volt, hogy várjunk 2-3 napot, és ha még akkor is lázas, akkor menjünk vissza. Emiatt ma már el sem megyünk, csak ha valamelyikük több napja dögrováson van” – mesélte.

Lázcsillapítót csak egészen kicsi, 1 évnél fiatalabb gyerekek kapnak főképp kúp formájában, de amint lehet, szirupot javasolnak. Tamás tapasztalatai szerint a vírusfertőzésre hatástalan antibiotikumok helyett általában tüneti kezelést javasolnak.

Ez Tamás szerint is jó szemlélet, de az az eredménye, hogy az óvoda egész télen tele van taknyos, köhögő gyerekekkel, akik igyekeznek maguktól meggyógyulni, mert két hétig senki nem marad otthon velük.

Külföldi munka érdekel? Akkor jó helyen jársz, mert egy kattintásra van tőled itt, a Határátkelőn közel 1000 ajánlat!

Izlandon a magyar patikákhoz képest nagyon szegényes a gyógyszerkínálat. Orrcsepp nem kapható egyévesnél kisebb gyereknek, pedig a szoptatásnál nem túl jó a bedugult orr, de nehezen beszerezhető a fürdetőkrém, a popsikrém és a testápoló, vagy a tápszer a tejallergiás gyereknek.

Ha egyszer-egyszer felírtak antibiotikumot, nem tudtak probiotikumot beszerezni, így a gyógyszer azonnal tönkrevágta a gyerek bélflóráját, ellenszer viszont nem kapható.

„Ami általánosságban tetszik az itteni rendszerben, hogy feleslegesen nem tömik az embert gyógyszerrel, még ha ennek lassabb gyógyulás is az ára. Viszont a magyar orvosokat szakmailag felkészültebbnek tartom, az izlandi rendszer például 4 vizsgálat után sem volt képes megállapítani egy tejfehérje-allergiát, amit otthon simán felismertek. Ez egyébként kicsit érthetetlen, az izlandi orvosok nagy része ugyanis Debrecenben tanul és diplomázik” – összegezte az Indexen Tamás.

(Fotó: Ragesoss)

Share.

About Author

Leave A Reply