„Az integráció nem a hidak építéséről szól”

0

Vajon annak kell beilleszkednie egy országba, aki odaköltözik, vagy a befogadó társadalomnak is alkalmazkodnia kell? A kérdés elég régóta vita tárgya, miként az is, milyen elvárásoknak kelljen megfelelni annak, akik állampolgárságért folyamodnak.

A vita Dániában is folyik, most éppenséggel annak kapcsán, hogy a jobbközép ellenzéki Liberális párt bedobta, a külföldiek állampolgársági vizsgáján az interjúnak ki kellene térnie arra is, a jelentkező mennyire tette magáévá a „dán értékeket”.

A Jyllands-Posten szerint a kormány nem is feltétlenül zárkózik el teljesen az ötlettől, melynek részeként olyan kérdések is felmerülnének, mint jog és vallás viszonya, illetve hogy a nők szabadon választhassák-e meg a partnerüket.

„Önmagában a jó magaviselet nem elegendő”

Emellett a legnagyobb ellenzéki párt elképzelése szerint a jelentkezőknek levelet kellene írniuk, melyben kifejtik, miért akarnak dán állampolgárságot szerezni.

„Önmagában a jó magaviselet nem elegendő. Ha valaki dán állampolgár szeretne lenni, akkor be kell fogadnia egész Dániát” – mondta a liberálisok témáért felelős szóvivője, Morten Dahlin.

A jelenlegi szabályozásban a munkavállalás, a dán nyelvtudás és a büntetlen előélet szerepel feltételként, illetve a jelentkezőnek ki kell jelentenie, tiszteletben tartja a dán értékeket és a demokráciát.

„Ugyanakkor mindezt a jelentkezési folyamatban semmilyen tesztnek nem vetik alá, márpedig szerintem ez nem helyénvaló” – fogalmazott Morten Dahlin. A liberálisok szerint ezen változtatna az új verzió, mely biztosítaná a friss állampolgárok lojalitását a demokrácia és Dánia irányába.

A szóvivő hozzátette, nem helyes az a hozzáállás, mely szerint a külföldiek integrációja „kétirányú utca”.

„Az integráció nem a hidak építéséről szól. Az integráció lényege, hogy azok, akik Dániába jönnek, átkelnek a már meglévő hídon. Aki nem akar átmenni rajta (azaz nem fogadja el, hogy az alkotmány elsőbbséget élvez például a Koránnal szemben, vagy hogy a nők megválaszthassák a partnereiket), annak Dánia nem lesz a hazája” – tette hozzá a szóvivő.

„Ez nem más, mint a jelentkezők idejének elvesztegetése”

A kormányon lévő szociáldemokraták témában illetékes szóvivője, Lars Aslan Rasmussen azt mondta, egyetért a liberális terv célkitűzéseivel, de kérdés, az elképzelés miként garantálná, hogy a jelentkezők igazat mondanak.

A balközép Szociálliberális Párt (Radikale Venstre) ugyanakkor ellenzi a tervet. „Ez semmi más, mint a jelentkezők idejének elvesztegetése egy személyes megjelenést kívánó demokráciainterjúra” – fogalmazott a párt állampolgársági szóvivője.

Andreas Steensberg szerint azok, akik távolinak érzik maguktól a dán demokratikus értékeket, eleve nem is kerülnek olyan helyzetbe, hogy állampolgárságért folyamodjanak, mert jó eséllyel már „előtte elkövettek bűncselekményt vagy valami olyasmit tettek, ami miatt eleve nem is jelentkezhetnek”.

A baloldali Enhedslisten azért kritizálta az elképzelést, mert az szerintük túl messzire megy és „a gondolatrendőrségnek egy formája, azt feltételezve, hogy az embereknek egy bizonyos módon kellene cselekedniük vagy bizonyos módon kell látniuk a dolgokat”.

A populista Dán Néppárt szóvivője egyetértett abban, hogy a javaslatban megvan a „gondolatrendőrség kockázata, de éppen ezt akarjuk”.

Így néz hát ki a dán vita, kérdés, mi lesz a javaslatból.

Tíz dán tabu, amit soha ne szegj meg!

(Fotó: pixabay.com/paologhedini)

Share.

About Author

Leave A Reply