Az igazi Brüsszel

0

Tegyük félre a politikát, a belga nagyváros ugyanis önmagában is szuper hely, miként az kiderül a Bemutatom a városom… sorozat legújabb részéből. Brüsszelből Hannah számolt be.

Melyik az a hely, ahová először elviszed a városodba látogató ismerősöket?

Mindenképpen a fő térrel, a La Grand Place a jó kiindulópont. Be lehet barangolni a közeli, macskaköves sikátorokat a kitelepülő éttermek asztalai mellett elhaladva, aztán ihatunk egy kávét, amíg a városháza épületében gyönyörködünk.

Télen érdemes ilyenkor gyorsan bekapni egy meleg belga waffle-t, és elbámészkodni a minden decemberi este látható fényshow pompájában. Délután pedig beülhetünk egy kávéra a barátságos Les Gens que J’aime-be, este pedig egy belga sörre a Delirium Caféba.

Mi a három legjobb ingyenes dolog a városban? 

Nem teljesen ingyenes ugyan, de erősen ajánlom a gaufre-t (azaz gofrit), feltéttel vagy anélkül, szerintem egyébként magában legalább olyan finomak, mint megpakolva.

A Magritte Múzeum, ahol a belga szürrealisták legjobb munkáit lehet megnézni alap és anyagilag sem megterhelő.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY KATTINTÁSRA

Érdemes elmenni egy bolhapiacra is. A Place du Jeu de Balle-en találhatón reggelente különösen jó üzleteket lehet kötni, miközben a harmonikán játszó utcai zenészt hallgatjuk.

Hova érdemes elmenni enni, ami visszaadja a város ízeit és hangulatát?

A Fritland belga stílusú chipse kihagyhatatlan. Nem tűnik soknak, de ez mindenképpen Brüsszel íze, főleg majonézzel.

Aki ennél komolyabbat szeretne, annak a kedvenc helyem, a Le Perroquet-t ajánlom, ahol ki kell próbálni a híres piták egyikét és semmiképpen sem szabad kihagynunk a desszertet.

Én először egy tarte au sucre-t kérnék (ez gyakorlatilag cukros tart, egy nagy belga kedvenc), aki ettől kicsit megrettenne, az próbálja ki a dame blanche-t, ami csokiöntetes fagylalt egy hegynyi Chantilly krémmel.

Ha ez megvan, akkor csak üljünk és élvezzük a nagyszerű hangulatot, a festett üvegablakokat és a csodás art nouveau belsőt.

Hol érezhetjük leginkább a város történelmét?

Brüsszel történelme legjobban az építészetén keresztül ismerhető meg. A La Grand Place házai különösen gyönyörű barokk mesterművek, mindkét oldalról ilyenek veszik körbe a gótikus városházát. A város egyébként tele van az art nouveau gyöngyszemeivel.

Minek hagyjunk helyet a bőröndben, azaz mit érdemes vásárolni? 

Egy doboz belga csokinak. Vitán felül. A városközpontban pár lépésenként csokoládéboltokba botlunk, én személy szerint a Neuhaust javasolnám, ahol kifejezetten jó minőségű és megengedhető árú belga csokoládét vásárolhat az ember. Én általában kérek egy kis zacskót, amibe összeválogatok több fajta csokit.

Brüsszel, a bűnös város

(Fotó: pixabay.com/dimitrisvetsikas1969)

Share.

About Author

Leave A Reply