Az európaiak imádják az EU-t

0

Történelmi csúcson van az Európai Unió támogatottsága a tagállamokban – derül ki a legfrissebb uniós közvélemény-kutatásból. Olyannyira, hogy az Eurobarometer adatai szerint az európaiak több mint kétharmadának (68 százalék) határozott meggyőződése, hogy hazájának előnyére vált a csatlakozás. Ez a legmagasabb érték 1983 óta.

A válaszadók nagyjából 61 százaléka nem csak hasznos, hanem összességében jó dolognak is tartja országa EU-tagságát. Ez az arány megegyezik a fél évvel ezelőtti adatfelvétel rekordmagas értékével, amelyhez hasonlót azelőtt csak egyszer, közvetlenül a berlini fal 1989-es leomlása után mértek.

Magyarországon a lakosság 61 százaléka gondol pozitívan az uniós tagságra, az emberek 78 százaléka véli úgy, hogy az ország profitált a csatlakozásból.

Az abszolút többség szinte minden országban arra szavazna, hogy hazája tagja maradjon az EU-nak, az ezt támogatók aránya átlagosan 68 százalék, csak 14 százalék voksolna a kilépésre.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

Csupán két államban marad 50 százalék alatt a bennmaradást támogatók aránya: Olaszországban 49 százalék szavazna a maradás, 19 a távozás mellett, Csehországban pedig 47 százalék áll szemben 24-gyel.

Magyarországon a lakosság 64 százaléka szavazna igennel a bennmaradásra, 15 százalék kilépne.

A felmérés szerint, az uniós átlaggal szemben, Magyarországon épp a legfiatalabb, 15-24 éves korcsoport körében a legalacsonyabb a maradást pártolók aránya.

Az Európai Unió támogatottságát mérő adatok közül csaknem az összes emelkedett a 2016-os brit kiválási népszavazás óta, ami érzékelteti a növekvő aggodalmakat a Brexit hatásai miatt. A jelek szerint a referendum segített az integráció előnyeinek tudatosításában a kontinensen.

Az Európai Unió tíz üzenete

Share.

About Author

Leave A Reply