Az egyik legfurcsább amerikai város

0

Türelem rózsát terem – a mondás különösen igaz, ha valaki Winfieldbe akar költözni. Az egyedi szabályok alapján működő közösségben alacsonyak a bérleti díjak, de megválogatják, hogy ki telepedhet le.

A New Jersey államban található Winfieldnek kevesebb mint 1500 lakosa van, de mégsem költözhet be ide bárki. A New Yorktól nagyjából egyórás autóútra fekvő településen 25 éves várólista van – ez a fajta exkluzivitás segít megőrizni a hely báját.

Winfieldben az egyik legalacsonyabbak a bérleti díjak az egész államban. Egy két és fél szobás ingatlanért 690 dollárt kell fizetni havonta, egy öt és fél szobásra a lakbér pedig 725 dollárnál kezdődik.

A legtöbb ház világoskékre vagy sárgára van festve. A lakók verandával bővíthetik a házakat, de csak két háziállat tartása engedélyezett.

A településen közösségi ház, idősek központja, óvoda, általános és középiskola is működik, valamint bevásárlóközpont, mindössze két bolttal. Az élet furcsának tűnhet, de egyfajta luxus is ez, figyelembe véve, hogy egy winfieldi ház olcsóbb, mint egy átlagos apartman New Jersey-ben.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

Sokféleképpen fel lehet kerülni a listára. Winfield 1470 lakójának családtagjai elsőbbséget élveznek, ameddig a rokonok elismert tagjai a helyi lakhatási hatóságnak. Ez a szervezet tulajdonolja ugyanis a település valamennyi, nagyjából 250 épületét.

A helyieknek pedig ebben a szervezetben van részesedésük 7500 dollár értékben – vagyis maguk dönthetnek arról, hogy milyen szinten tartsák a lakbéreket és kiket engedjek be. Ez a társaság szolgáltatja a vizet is a lakóknak.

Itt is találhatók garzonok, ezekhez könnyebb hozzájutni. A 38-40 négyzetméteres lakásokra csak 3-4 évet kell várniuk a jelentkezőknek.

A városkát 1941-ben alapították a közeli Kearny hajógyár munkásai számára. Már akkor tartottak attól a szövetségi kezdeményezésre létrehozott település külön sziget lesz az államban, amelyre más szabályok vonatkoznak.

Bár a rendszer elég egyedi, nem szokatlan, hogy az emberek ilyen hosszú ideig várólistán vannak. Hivatalos adatok szerint az Egyesült Államokban a bérlakásra várók többségének akár 3 évig is türelmesnek kell lenniük, míg sok massachusetts-i településen egy évtizedet is várni kellett a lakáshoz jutásra. Los Angelesben 11 éves volt a várólista, és már nem fogadtak el új jelentkezőket.

Winfieldben azonban megéri várni, mert megfizethető az élet, és nem mellékesen nyugodt, kiszámítható. A várólistára minden hónapban 50 új jelentkező kerül, és akik már itt élnek, szerencsésnek érzik magukat.

„Olyan kicsik vagyunk, hogy a térképészek gyakran lefelejtenek a térképekről. Persze néha bosszankodunk, de amikor szétnézünk a zöld mezőkön, akkor rájövünk, hogy mennyire áldottak vagyunk” – olvasható a város hivatalos történetében.

Csernobil egyetlen gyermeke

(Fotó: Famartin/Wikimedia Commons)

Share.

About Author

Leave A Reply