Az ausztriai ingázás ára

0

Az osztrák munkaerőpiac 2011-ben nyílt meg teljesen, azóta a nyugati határsáv szinte teljesen ingázózónává alakult át. A gyarapodás autókban, lakókörnyezetben is nyilvánvaló.

A maradók nagy része napi szinten ingázik Ausztriába dolgozni. Közéjük tartozik Sanyi is, aki az Indexnek mesélt a kezdetekről és a tapasztalatairól.

„Egy magyar haver vitt ki. Előtte jöttem haza Angliából, elkezdtem itthon dolgozni, de látszott, hogy soha nem jutunk egyről a kettőre, csináljunk bármit. Mondtam az ismerősi körben, ha valaki tud Ausztriában mosogatást, akármit, szóljon” – kezdte.

„Így kerültem ki az első gyárba. Alig tudtam németül, de azt azért értettem, hogy az osztrák főnök megmondta a havernak, rajta veri el, ha elrontok valamit” – mesélt az első időszakról.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

Az informatikus végzettségű Sanyi korábban Magyarországon telekommunikációs területen dolgozott, Ausztriában viszont öt éve gyári melós. A fizetése ezen időszak alatt megduplázódott, nem csoda, hogy azt mondja, talán akkor sem dolgozna már itthon, ha ugyanannyit ajánlanának neki, mint kint.

Öten járnak ki a gyárba dolgozni, hárman gyermekkori barátok. A kollégákkal jól kijönnek: „Rendben vagyunk az osztrákokkal, a gyárban dolgozó szlovénok meg kifejezetten jó fejek. Az azért ritkán fordul elő, hogy beüljünk a kintiekkel munka után egy sörre vagy üccsire.”

Sajátos, hogy az osztrák főnöknek gyakran alacsonyabb a végzettsége, mint a magyar alkalmazottnak – persze ő osztrák…

Mert hát az ingázásnak ez (is) az ára. Sanyi barátai közül az egyik mérnök, a másik gépész, azaz mindannyian a képzettségük alatt dolgoznak. Ugyan legnagyobb számban szakmunkások és érettségizettek járnak át, az ingázó magyar munkavállalók iskolázottsága emelkedik is.

Ugyanakkor egy friss kutatás szerint 56 százalékuk nem a képzettségének megfelelő munkakörben dolgozik, azaz a magasabb bérért cserébe a magyar munkavállalók (is) hajlandóak egy adott célországban alacsonyabb beosztásban/munkakörben dolgozni.

Így is egyre többen mennek, az osztrák bérelőny alig csökkent a rendszerváltás óta, amióta pedig 2011-ben Ausztria teljesen megnyitotta a munkaerőpiacát, 3,4-szeresére nőtt a kint dolgozó magyarok száma.

Ausztriában közel százezer magyar dolgozik legálisan (ezzel az Egyesült Királyság és Németország után Ausztria a harmadik), többségük 40 év alatti fiatal. Közülük a becslések szerint 40 ezren ingáznak napi szinten, döntő részük fizikai munkát végez.

A teljes riportot az Indexen találjátok, érdemes elolvasni.

Tovább tart a magyar kivándorlás Ausztriába

Share.

About Author

Leave A Reply