Autóval Hollandiában

0

Hollandiában az autózás terén is mások a szokások, mint például Magyarországon, nem utolsósorban például az olcsóság terén – írta nagyon jó összefoglalójában a Hollandokk.

„A „kleine beurt” és a „grote beurt” is egy csomó felesleges pénzkiadásnak tűnik a rendszeres műszaki vizsgához (APK = Algemene Periodieke Keuring), ráadásul időben kell elvégeztetni, mert a műszaki vizsga során nem végeznek javítást, csak adnak egy listát a javítanivalókról.

Ez a pénzkiadás valójában egyáltalán nem felesleges, mert ha a járművünk nem megy át a vizsgán, akkor egy percet sem érdemes kockáztatni vele a forgalomban.

A javítás viszont szinte soha nem történik „okosban”, az alkatrészeket javarészt nem bontásból szerzik, így az áruk is borsos, bár nem tér el számottevően a magyarországi beszerzési ártól (az elvégzett munka ára annál inkább).

APK-t minden olyan autószerelő műhely végezhet, amelynek RDW (Dienst Wegverkeer, régies nevén Rijksdienst voor het Wegverkeer) tanúsítása van, és amelyeket az RDW maga is szúrópróba-szerűen ellenőriz.

A legtöbb használt autót általában évente kell vizsgáztatni (függ az autó életkorától és az üzemanyagtól is), de ezzel az év közbeni karbantartásokat (olajcsere, izzócsere, műszaki állapot ellenőrzése) természetesen nem lehet megúszni.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!

Aki szeret spórolni, az megpróbálhat youtube videókból ezt-azt ellesni, és megkérni a kisebb kezű családtagokat, hogy próbáljanak a nehezebben elérhető helyeken valamit kipöckölni, becsavarni, visszahajlítani.

A hollandiai sárga angyalt, az ANWB-t (Koninklijke Nederlandse Toeristenbond) 1883-ban alapították hágai és haarlemi velocipéd klubtagok, így ennek a rövidítésnek (Algemene Nederlandse Wielrijders-Bond, azaz Általános Holland Kerékpárosszövetség) ma már alig van köze a mai tevékenységéhez. (…)

A szövetségnek ma már mintegy 4,5 millió tagja van, és a biztosítások mellett, 1946 óta sárga angyal segélyszolgálattal is (éjjel-nappal helyszíni hibaelhárítás és autómentés), emellett közlekedési információkkal, útjelzésekkel segíti a közúti közlekedést.

Biztosítást egész Európán belülre lehet kötni, de Hollandián belül is sokat jelent a gyors segítség. Nekünk még olyan nem volt, hogy valamit ne tudtak volna helyszínen megjavítani, de alkatrész-cserére is kaptunk már tanácsot. (…)

Természetesen nem az ANWB az egyetlen Hollandiában, aki lerobbant kocsinkat megjavítja az út szélén: a wegenwacht és pechhulp szavakra keresve több ajánlat közül választhattok.”

A teljes posztot itt találjátok.

Rengeteg határátkelő kell Hollandiának

Share.

About Author

Leave A Reply