Ausztrália öt legveszélyesebb állata

0

Messziről nézve Ausztrália veszélyes hely, ahol lépten-nyomon mérgező vagy harapós állatok várják, hogy megkeserítsék az emberek életét, adott esetben akár meg is öljenek. Vagy mégsem? Ennek járt utána a statisztika segítségével az Ausztrália A-tól Z-ig blog.

5. Kígyók és gyíkok – 23 haláleset

Na, tessék! Ugye, hogy milyen veszélyesek az ausztrál kígyók, egészen a lista 5. helyére sikerült felkúszniuk magukat! Tény, hogy a kontinens kb. 170 kígyófajából nagyjából 100 potenciálisan mérges, valamint, hogy a világ 25 legmérgezőbb kígyójából 21 megtalálható az országban.

Ehhez képest 10 év alatt 23 haláleset (aminek egy kis részét nem is kígyók, hanem gyíkok okozták!) igazából egyáltalán nem sok, Ázsiában például évente akár 11 000(!!!!) halálesetet is okozhatnak a kígyómarások.

A nagyon alacsony ausztrál szám leginkább a helyi kiemelkedő orvosi ellátásnak és a szinte mindenhol gyorsan elérhető ellenméregnek köszönhető, valamint annak, hogy a kígyók nagy része a gyéren lakott „outback”-ben honos.

Ettől függetlenül természetesen minden kirándulás esetében érdemes figyelni, hogy hova lépünk, akár egy sétabotot is tanácsos magunkkal vinni. (…)

4. Cápák és egyéb tengeri állatok – 26 haláleset

Íme, a világszerte rettegett ausztrál cápák (és egyéb tengeri állatok)! Sajnos a statisztika nem tér ki pontosan az „egyéb tengeri állatok” neveire, de azért nagy valószínűség szerint a kockamedúza, a ráják, a kúpcsiga és a kékgyűrűs polip is kivette a részét a 26 feljegyzett halálos támadásból.

Természetesen minden emberélet elvesztése tragikus, viszont statisztikailag 580x valószínűbb, hogy egy közlekedési balesetben veszti el az ember az életét, mint egy cápatámadásban.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Ráadásul Ausztrália több, mint 25 000 km partszakasszal rendelkezik, és az ausztrálok több mint 85%-a él maximum 50 km-re a tengertől, amiket figyelembe véve pontosabb képet kaphatunk arról, hogy mennyire ritka is a halálos cápatámadás Ausztráliában. (…)

3. Darazsak és méhek – 27 haláleset

Nocsak, egy meglepetés! A darazsak és a méhek több halálos balesetet okoztak 10 év alatt, mint a cápák, a kígyók, vagy a krokodilok. Ráadásul itt nem arról van szó, hogy Ausztrália rendelkezne valami elképesztően gyilkos méh-, vagy darázsfajtával, egyszerűen csak azokban az esetekben vettek el emberéletet ezek a közönséges rovarok, amikor is a szerencsétlen áldozat allergiás volt a csípésükre.

2. Egyéb emlősök – 60 haláleset

Sajnos itt a statisztikai hivatal viszonylag szűkszavú, és nem egyértelmű, hogy pontosan milyen emlősök is tartoznak bele ebbe a csoportba, az viszont egészen biztos, hogy az egyik gyilkos emlős a kenguru lesz.

Nem, nem arra kell gondolni, hogy ezek a kedves kis ugráló állatok nekiállnak turistákra vadászni, inkább arra, hogy különösen napnyugta környékén egy váratlanul az autó elé kiugró kenguru nem is olyan ritkán akár halálos balesetet is tud okozni az utakon. (…)

1. Tehenek, lovak és egyéb haszonállatok – 77 haláleset

Hoppá. Talán nem erre számítottál, ugye? Pedig ez az igazság. Bármennyire is hírhedtek világszerte a mérgező, veszélyes ausztrál állatok, gyakorlatilag a kanyarban sincsenek a jól ismert haszonállatokhoz képest a halálos balesetek tekintetében.

Persze ezek az állatok élnek a legnagyobb számban az országban, és közvetlenül emberekkel együtt dolgoznak, így a magas halálozási szám teljesen logikus. Sajnos sokan esnek le szerencsétlenül a lóról, egy tehénnel való ütközés is könnyedén tud halálos lenni, viszont ezeket az eseteket azért nagymértékben el lehet kerülni némi józan ésszel és óvatossággal.

Összességében tehát kijelenthető, hogy bár Ausztrália valóban rengeteg mérgező vagy veszélyes állatnak ad otthont, de egyértelműen nem ők okozzák a legtöbb problémát az országba látogató turisták számára vagy akár az itt élőknek: a tavalyi évre becsült 30 000 autóbalesetben 1000 ember vesztette életét, ami a többszöröse az összes vad-, és háziállat által okozott halálesetnek.”

A teljes posztot (amiben előkerülnek a krokodilok is) itt olvashatjátok el.

Tíz dolog, amire Ausztrália tanít

Share.

About Author

Leave A Reply