Angolosan távozhatnak a skótok

0

Miközben a brit kormány a Brexit kapcsán vívja mindennapi harcát, ismét ringbe szálltak a skótok. Skócia első minisztere ugyanis közölte, pártja szinte bizonyosan támogatni fog egy második brit népszavazást az európai uniós tagságról.

Ez éppenséggel nem olyan nagy meglepetés, hiszen a skótok két éve határozottan az uniós tagság mellett voksoltak, szemben az angol többséggel, és azóta sem változott a véleményük, azaz nem akarnak kilépni az Európai Unióból.

A skót autonómiát vezető Skót Nemzeti Párt burkoltan azzal is fenyegetőzött már, hogy újabb népszavazást tartanak arról, hogy ők bentmaradjanak-e a brit unióban – jelentette az InfoRádió londoni tudósítója.

A Skót Nemzeti Párt vezetője a szervezet konferenciáján kijelentette, a brit parlamentbe küldött képviselői támogatni fogják egy újabb uniós népszavazás ötletét.

KÜLFÖLDI MUNKÁK AZ INFORÁDIÓN

Nicola Sturgeon azt is hozzátette: pártja igyekszik garanciát kapni arra, hogy ha a referendumon Skócia az EU-tagság fenntartása mellett voksolna, miközben az Egyesült Királyság többi része a kilépést erősítené meg, akkor Skóciát ne kötelezzék a többiek óhajának elfogadására.

A pártkonferencián arról is többen beszéltek, hogy beleegyeznének egy második EU-népszavazás ötletébe, ha cserébe Skócia ismét szavazhatna a függetlenségről.

Mivel a második népszavazást az ellenzéki Munkáspárt támogatja, ezért az ajánlat gyakorlatilag nekik, és nem Theresa May kormányzó konzervatív pártjának szól.

Újrakezdés Glasgow-ban

(Fotó: facebook.com/NicolaSturgeonSNP)

Share.

About Author

Leave A Reply