Amszterdam nem egy ország (hanem magyar falu)

0

Most ezen nyilván röhögtök, pedig annyira nem is vicces, hiszen létezik egy olyan mondás, mely szerint „Amsterdam is not a country”. Mondjuk az más kérdés, hogy lehet, hogy nem bánná, ha az lenne… erről, s arról, hogy miként került ide egy magyar falu, a Hollandokk írt.

„Ahogy mi is megszokhattuk, hogy néhány világsztár a tetszőleges magyarországi koncertjén „ájlávjúbjúdapesztezik”, Hollandiában ugyanez a helyzet, sőt nem is kell világsztárnak lenni hozzá: angolszász területen tényleg mintha az terjedt volna el, hogy Amszterdam maga az ország.

 

A városmarketingesek ugyanakkor előszeretettel építenek erre a kis tévedésre. Amszterdamot mindenkinek látnia kell, akkor is, ha csak a Keukenhofig vagy Zandvoortig jut el, legfeljebb kicsit amszterdamosítják a nevét: Zandvoortot például már Amsterdam Beachként is emlegetik. (…)

A vagány városban még ma is szinte minden nap az emberi szabadság ünnepe, az idei Pride megnyitójához például Eberhard van der Laan, a város polgármestere ennyit üzent Twitteren: „Ebben a városban mindenki önmaga lehet, és azt szerethet, akit akar.”

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

Ugye nem is lehetne ennél szebben megfogalmazni, mi az, ami a kulturálisan rendkívül sokszínű Amszterdamban az egyik legfontosabb irányadó?

Amszterdam akkor is világváros, ha viszonylag kicsi: lakossága 850.000 fő körüli, melynek nagyjából a fele külföldi származású, és akik több mint 170 országból érkeztek.

Saját agglomerációját nem is lehet talán pontosan meghatározni, hiszen az egész Randstad szinte egyetlen nagyváros már. Sőt, Hollandia jobban hasonlít egy gyéren lakott metropoliszra, mint egy sűrűn lakott országra.

A belváros közel 100 kilométernyi, összesen 160 csatornájának partjain hűtőmágnes-alakú mézeskalácsházak sorakoznak, homlokzatuk ferde, lépcsőik olykor girbegurbák: a város az Amstel torkolatánál, az IJ partján fekszik, és vízből mindenütt, még a föld alatt is több van: az itt-ott megsüllyedt XVII. századi épületek ugyanis cölöpökön állnak.

A belváros pontosan olyasmiket találunk, amit tipikusan hollandnak tartanak: könnyűdrogokat áruló coffeeshopokat, ahol gyakran kígyóznak a sorok azelőtt, mielőtt a hétvégi partyk elkezdődnének; a vöröslámpásnegyedet, fapapucsot, virágpiacot, és sok-sok biciklist.

A neves múzeumok közül az Anne Frank Museum is az egyik csatornánál, a Prinsengracht 263-267 alatt található, és különleges betekintést nyújt a „hátsó traktus” szomorú világába. Ez a ház már nem a legszorosabb belvárosi részhez, hanem a Jordaan-hoz tartozik, itt kissé gyérül már a turista-tömeg.

Amszterdamban a belvároson túl is van élet, a Zeeburg is népszerű és kellemes, az Amsterdam Centraaltól északra pedig kis kompokkal a nyugisabb északi városrészekig is elhajózhatunk. (…)

Az éppen Amszterdamba költözők már biztos tudják, hogy a lakhatás nem olcsó. Egy menő amszterdami állásért viszont érdemes lehet ingázni is.

A vonatozók gyakran két biciklit is tartanak e célból: egyet otthon, a másikat a munkahelyükhöz legközelebbi állomáson, ami legtöbbször egy rozsdás járgány, és már 15-25 euróért „Stationfiets” néven lehet megtalálni a Marktplaats-on.

A lepattant állapot nagyon fontos, ugyanis a lopás elleni védekezés szempontjából még az óriáslakatoknál is hatékonyabbnak tartják! (…)

Amszterdam egyébként magyar falu is: többnyire ide jönnek koncertezni a saját sztárjaink (pl. Melkwegbe). Az Amszterdami Magyar Szalon havonta szervez kulturális eseményeket. A Herengracht-on található Goethe Intézetben. A PÓDIUM hasonlóan szívmelengető programokat szervez.”

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni!

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

Share.

About Author

Leave A Reply