Amit még a holland királyi család is sajnál

0

Idén elmaradt a Sail Amsterdam, ami a legtöbbünknek valószínűleg nem akkora szívfájdalom, ám a helyzet ennél bonyolultabb – derül ki a Hollandokk írásából.

„Először is mit lehet olyankor látni? A válasz tulajdonképpen egész rövid: hajókat, csak és kizárólag hajókat. Azon belül konkrétan például a legutóbbi alkalommal, 2015-ben:

– 53 tengerjáró vitorláshajót, négy kontinens 18 országából. A legnagyobb közülük a 118 méter hosszú orosz vitorlás volt,

– az összesen 600 hajó, vitorlás, naszád 12 kilométer hosszú felvonulását,

– az öt nap alatt 2,3 millió látogatót magába foglaló, fesztiválhangulatban hömpölygő tömeget,

– a holland haditengerészet fregatt, aknaszedő-, járőr-, és vontatóhajóit, tengeralattjáróját,

– az indiai, kolumbiai, ausztrál, chilei, svéd, portugál, brit haditengerészet egy-egy, kizárólag a SAIL kedvéért Amszterdamba hajózott különlegességét.

A hajók mellett persze – az IJ folyóra épített vízi színpadról – szóló zene és az elmaradhatatlan tűzijátékok is szórakoztatták a látogatókat.

Sok hajót belülről is meg lehetett tekinteni – a nagy érdeklődés miatt természetesen hosszú sorban állást követően… Nekünk sajnos nem jött össze, de a legszívesebben a Koninklijke Marine Zr.Ms. Zeeland nevű, 108 méter hosszú – saját helikopter leszálóhellyel, ágyúval felszerelt – járőrhajóját néztük volna meg közelebbről. (…)

Az esemény akkora jelentőségű, hogy azon természetesen a királyi család több tagja is megjelent, ahogy illik a saját, 15 méter hosszú, De Groene Draeck nevű vitorlásukon.”

A teljes posztot itt találjátok.

Egy csodálatos olasz kisváros

Share.

About Author

Leave A Reply