Amikor visszaszedik a határátkelőktől a pénzt

0

A gyermeknevelés mindenhol kemény és drága menet, pláne az Svájcban. Egy korábbi posztban azt írtuk, hogy hivatalos becslések szerint is alsó hangon 200 ezer frankkal kell számolnia annak, akinek gyermeke születik. A sok évnyi helyi tapaszlatból beszélő Fehér Holló posztjából kiderül, szerinte ez egy nagyon konzervatív becslésnek tekinthető.

„Nem kevés ott töltött év után mondom, hogy a 200 ezer frankos becslés lehet sokkal durvább is, ha tényleg mindent beleszámítunk. És ez bizony a híres-neves „svájci fizetések” mellett is igen komoly tétel.

Sőt, azt mondanám, hogy ez az a pont, ahol az ország visszaszedi a bevándorlótól a pénzt, aminek ígéretével odacsábították (van még egy, a „saját ingatlan” szerzése).

Lakhatás

Mindenhol érvényes, a folyamatosan ingatlanlufit fújó Svájcban meg fokozottan: egy 4-5 tagú családnak jóval többe fáj egy adott kategóriájú lakóingatlan.

Ehhez vegyük hozzá, hogy kb. ZÉRÓ esélyed van egy kertes házra – ami azért például a szomszéd németeknél, franciáknál vagy épp a briteknél egyáltalán nem luxus.

Vegyük hozzá, hogy a bérlőket előszeretettel szívatják „felújításokkal”: lezárják, feltúrják a fél lakásodat, hónapokig jönnek-mennek a melósok, majd a végén emelnek a lakbéreden 20 százalékot. Két helyen is kifogtunk anno ilyet – képzeljük el ezt pici gyerekekkel…

Egészségügy

Az egészségügy fizetős: bár a gyerekek „csak keveset fizetnek”, azért ott is repkednek a frankok rendesen. Pláne, ha befigyel a cikkben nem részletezett, körülbelül 10 ezer frank költségű fogszabályzó – felszorozva 2-3 gyerekre (válasz: fizess „biztosítást” – na ja, csak ez nem más, mint az x ezer frank terítése több éves időtartamra).

Gyermekfelügyelet

Simán megvan gyerekenként havi 2 ezer CHF egész napokkal, amit akkor is fizetsz, ha 3 hétig lázas beteg a gyerek és külön felvigyázót kell fizetned mellé, mert ha te maradnál otthon, búcsúzhatsz a szipiszupi munkahelytől!

Az óvoda masszív napi 3, azaz három óra, ha anyuka dolgozik (hogy képzeli nő létére?!?!), akkor reggelre és ebédtől estig is fizetős felügyeletet kell külön szerveznie. Iskola hasonló, nulla ebéd – hacsak nem vagy mázlista tagesschule-s környéken.

Az „újszülött kerül a legkevesebbe”

Nem osztottam-szoroztam végig, viszont ami tény: az anyasági szabadság „masszív” 16 hét (!!!). Igen, az, ami a németeknél, skandinávoknál egy egész év, magyaroknál 3 év.

Utána dugd be a picit bölcsibe havi 2500 frankért – vagy áldozzátok be az egyik teljes fizetést és az egyik szülő (90% anyuka) otthon marad.

Szülők munkahelyi előmenetele

Heti 42 órás munkaidő (!) és évi 20 nap szabadság mellett elég sokan mondják azt, hogy szeretnék a gyerekeiket is látni. Irány a „részmunkaidő” – ami kb. elmegy egy német vagy francia 100 százaléknak.

Ezzel viszont kampec bármilyen előmenetelnek, leírtak, maradsz a dobozban – sőt, esélyesen egy alacsonyabban lévő dobozba kell bemászni. A fizud lesz a korábbi 60%-a miközben a költségeid alig csökkennek.”

Mennyibe kerül felnevelni egy gyereket Svájcban?

(Fotó: flickr.com/Marcel Grieder)

Share.

About Author

Leave A Reply