Amikor meglett emberek sírnak, mert nem mehetnek karácsonykor haza

0

A határátkelés soha nem könnyű, de talán az átlagosnál is nehezebb 50 felett, különösen, ha az ember otthon, Magyarországon hagyja a gyermekeit. Sokan élnek így, például Mariann is.

Ő Németországban dolgozik a férjével együtt, míg a gyerekeik Magyarországon élnek. Van házuk Magyarországon, amit gyakorlatilag nem használnak, és van lakásuk Németországban is, otthonuknak Magyarországot tekintik, „csak a barátaink, az ismerősök, a levegő fogy el lassan körülöttünk” – írta a wmn.hu-n.

Mariann ismerősei körében végzett minikutatása alapján van olyan, aki egyedül vágott neki, jellemzően elvált nők, akik nem bírták a gyerekek és önmaguk fenntartását.

Aztán vannak az egyedülálló férfiak, akiknek mindegy, hol laknak albérletben, és ha már, akkor Németországban többet keresnek, jobban megélnek. Külön kategória a családos, de egyedül kint dolgozó apa, aki a pénzt hazaküldi, és az idősgondozó anya, aki pár hónapot itt dolgozik, pár hetet otthon van.

Vannak a párosok, akik kint dolgoznak, de a gyerekeik otthon vannak, vagy valamelyik másik országban.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

A határátkelés elsődleges oka a pénz, elsősorban a hitelek törlesztése és az otthon maradt, tanuló (például egyetemista) vagy már dolgozó gyerekek támogatása.

„Az általános az, hogy otthonról könnyen beszél az ember, de ha itt van, és élesben kell csinálni, sokan feladják. Van, akinek olyan honvágya lesz, amit soha nem gondolt volna – erre mondta egy ismerősöm, hogy látott már meglett embereket a fal felé fordulva sírni, mert nem mehettek haza karácsonyra” – írta Mariann, aki négy év után is minden héten elsírja magát, ha arra gondol, hogy nincs otthon a gyerekeivel.

„A mi korosztályunk többsége úgy tervez, hogy dolgozik, amíg bír, aztán nyugdíjasként hazamegy, mert talán (???) a külföldi évek nyugdíja elég lesz egy normális életre otthon” – írta Mariann, aki olyannal is beszélt, aki mindent hátrahagyott, és soha nem szeretne hazamenni.

A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Egy óriási, fojtogató hiány

Share.

About Author

Leave A Reply