Amikor Jeff Bezos megjósolta a jelent

0

Az Amazon főnöke a világ egyik leggazdagabb embere, márpedig ilyesmi ritkán történik véletlenül az emberrel – kell hozzá nem kevés tehetség, elszántság és persze az sem baj, ha az embernek van némi víziója arról, milyen is lesz az a világ, amiben ő és cége sikeres lesz. Nos, Jeff Bezosnak volt.

Az Amazont még az 1990-es években könyv- majd filmküldő szolgáltatásként elindító Jeff Bezos még 1999-ben beszélt arról, milyennek látja a jövőt és azt a környezetet, melyben cége egyszer működni fog.

Az üzletember a vele készült dokumentumfilmben arról beszél, globális céget akar csinálni az Amazonból és kifejti, milyen lesz szerinte egy-két évtized múlva (azaz gyakorlatilag most) az emberek vásárlási szokása. Mit mondjunk: telibe talált.

„Nincs garancia az Amazin sikerére. Rendkívül összetett az, amit szeretnénk elérni. A nagységrend kifejezetten fontos számunkra” – magyarázta, elismerve, hogy rengeteg a bizonytalansági tényező abban, amit reálisan célként tűzhetnek ki.

„Ha elég elszántan összpontosítunk a vásárlói élményre, a kiválasztásra, a kezelés egyszerűségére, az alacsony árakra és a vásárlói döntéseket segítő információkra – ha mindezt biztosítani tudjuk a fogyasztónak és még jó kiszolgálást is, akkor jó esélyünk van” – tette hozzá Jeff Bezos.

„Engem nem érdekel, hogy csak és kizárólag az interneten vagyunk fent – ami számít, az az, hogy a legjobb kiszolgálást biztosítsuk” – fogalmazott.

Ez eddig persze nem olyan nagy megfejtés, az már érdekesebb, amit az elosztóközpontokról mondott, ahonnan szinte mindent a lehető leggyorsabban lehet házhoz szállítani – mindezt azokban az években, amikor a vásárlás nagy része még az üzletekben zajlott.

A házhozszállításra azóta egész iparág épült, a fizikai terek (mint amilyenek az üzletek vagy a bevásárlóközpontok) leépítésével folyamatosan csökkentve a költségeket.

Mindenesetre Jeff Bezosnak bejött az ötlet, hiszen az Amazon már a világ egyik legnagyobb vállalata, amelynek fő profilja az online rendelés és annak házhoz szállítása. Ő pedig a világ egyik leggazdagabb embere lett.

Tíz meglepő dolog a világ leggazdagabb emberéről

Share.

About Author

Leave A Reply