Amiben Budapest lenyomja Máltát

0

Ki gondolta volna, hogy a szigeten csak az utóbbi egy-két évben kezdtek elterjedni a közlekedőknek szánt digitális alkalmazások? Bizony, ilyen szempontból például Budapest bőven előttük jár – mint ez kiderül az MPGoesToMalta blogról.

„Tallinja App

A legelső a listámban a tömegközlekedés néha felfoghatatlan káoszában rendet vágó applikáció, amely Android és iOS platformokon is elérhető. Sajnos webes verziót eddig nem találtam, pedig meglátásom szerint igazából az fut mögötte.

Az app meglehetősen jó szolgálatot tud tenni azokban a hosszúra nyúló percekben, amikor az ember gyereke a buszmegálló rabjaként a gyors helyváltoztatást lehetővé tévő eszközre vár.

Tudniillik az alkalmazás képes megjósolni, mikorra ér a megadott megállóba a busz. A szóhasználat nem véletlen, elsősorban a pontosságban van hasonlóság az üveggömbös és az alkalmazás által kínált eredmény között.

Amire viszont jó, hogy amennyiben a busz még nem ment el, azt egészen nagy százalékkal jelzi. Ha minden igaz, Budapesten már hasonló alapon működik a buszmegállóban az előrejelzés, itt azonban sok helyen a buszmegállónak sem jutott hely, nemhogy még egy kijelzőt is építsenek. (…)

MRTU – Malta Road Traffic Updates

Az alapelképzelés, hogy az alapvetően önkéntes, bejelentős alapon működő forgalmi információkat és a hatóságoktól elérhető útfelújítási munkákat térképen jeleníti meg az alkalmazás, valamint a beérkezett eseményekről értesítést jelenít meg a telefonon.

Pár nappal ezelőttig ez volt a talán egyetlen működőképes próbálkozás, és sajnos az Android felhasználóknak egyenlőre ez is marad.

Apple Maps

Ebből a jóságból jelenleg csak az iOS használók profitálhatnak, mivel az Apple pár nappal ezelőtt elindította a forgalmi adatok megjelenítését a saját fejlesztésű alkalmazásában, amit én is meglepve fedeztem fel. Eddigi tapasztalatok alapján elég pontos, és sikerült már újratervezni gyorsabb útvonalat a segítségével.

Ugyan konkrétan útvonaltervezésre még nem használtam, érdekes lehet, hogy ilyenkor figyelembe veszi-e forgalmi adatokat is? Sajnos a Google egyelőre a sziget fényképezésével van elfoglalva, ami a street view bevezetéséhez szükséges.

Remélem utána ráállnak a forgalmi infókra, és így már egészen sok és használható eszköz lesz a szigetlakók kezében, amivel a még járható utak megtalálása, és ott megfelelő dugó kialakítása már gyerekjáték lesz.”

A teljes posztot itt találjátok, olvassátok el!

(Fotó: pixabay.com/dvid)

Share.

About Author

Leave A Reply