Ami kihagyhatatlan: sörgyárlátogatás Hollandiában

0

Hollandiában összesen két olyan sörfőzde van, amelyet készítői, a szerzetesek, trappista sörnek hívhatnak. A Tilburg melletti koningshoeveni apátság az egyik – ezt látogatta meg a Hollandokk szerzője.

„A gyárlátogatásra érdemes előre bejelentkezni, ha biztosra szeretnénk menni, mivel a program nagyon népszerű. 3 -féle csomag közül is választhatunk:

– A legegyszerűbb csomagba a gyárlátogatás, egy kolostorról szóló film megtekintése és egy pohár sör tartozik. Ez a csomag jelenleg 12 euróba kerül.

– A második csomag hasonló az elsőhöz, viszont itt 4 pohár sört kapunk 19 és fél euróért

– A harmadik az előző csomag ételkóstolással kiegészített változata 29 és fél euróért.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A túrán természetesen szóba kerül a trappista rend és a gyár kalandos története is. A történetek mellett belepillanthattunk életükbe: megnéztük saját tűzoltó autójukat, sajt és kenyér készítő üzemüket. Csokoládé, méz, lekvár termékeiket pedig megkóstoltuk.

A kolostor és a látogatóközpont szennyvízrendszerét magyarok – Kenyeres István és a Biopolus munkatársai – készítették. A növényekkel végzett megoldásukat a helyi vízügyi hatóság a Holland Vízinnováció Díjra jelölte, így Tiszta Víz kategóriában a három legjobb közé került.

A szerzeteseken kívül dolgoznak „világi” kollégák is, ők valamennyien sérültek vagy megváltozott munkaképességűek.

Vendégháza is van a kolostornak, ahová bár szeretettel várnak mindenkit, túravezetőnk kihangsúlyozta, hogy nagy partykra vágyókat talán mégsem.

Gyárlátogatás után bevettük magunkat az étterembe, ahol a legnagyobb sikert kétség kívül a lábosban felszolgált marhapörkölt aratta. Végül a gyönyörű parkban tett séta után vásároltunk a kolostor ajándékboltjában, ahol a termékek zöme sörből készült. :)”

A teljes posztot itt találjátok.

Te tudod, mi az a holland autónyitás?

Share.

About Author

Leave A Reply