Amerikai-kanadai egymás mellett élés

0

Európában ritkán gondolunk bele, pedig történelmi, gazdasági és kulturális okokból is kifejezetten érdekes, miként élnek egymás mellett amerikaiak és kanadaiak, azaz milyen a két ország viszonya. Ezt boncolgatja legfrissebb írásában Steve is.

“A bolháról és az elefántról, azaz némi túlzással Kanada és az US egymás mellett éléséről akarok írni.

Kanadában élek 50 éve. Közel az US határhoz. Rendben van, majdnem mindenki ehhez a határhoz él közel, Kanada déli része a legsűrűbben lakott terület.

Számtalanszor jártam az USA-ban hivatalosan, de családostól is vakációkra, fiúnkat meglátogatandó tanulmánya közben és most, hogy San Franciscóban telepedett le. Szóval van tárgyi tapasztalat, amit írok persze elsősorban személyes megfigyelések.

Ugyan területileg Kanada valamivel nagyobb, de népessége eltörpül, csupán az US tizede. Durván 35 millió vs 320 millió. Kalifornia népessége kb. egyenlő Kanadáéval.

Tízszer annyi ember, durván tízszeres GDP, majdnem azonos GDP per fő. A két ország egymás iránti export-importja mindegyik országban az első helyen áll és kb. egyenlő.

Kanada kissé kevesebbet exportált (307 milliárd dollárt) 2016-ban. Ez az összes exportunk 75%-a volt, tehát az USA magasan a legfontosabb kereskedelmi partnerünk.

Értheted, hogy az US jóléte, azok gazdagsága nagyon érződik adoptált országomon. Ha az elefánt nem jól aludt, gazdasági válsága lett, mi itt azt érezzük.

Éppen ezért, és más okok miatt is, mi mindent tudunk arról hogy mi történik ott lenn délen az US -ban, míg ők… nos, ők látszólag semmit sem tudnak rólunk. Azon kívül hogy itt hidegebb van. Ez magában egy irritáció a kanadaiak szemében.

Dupla történelem

Közbeszúrok egy kis elemi történelmet. Mindkét ország mint gyarmat alakult. Mindkettőben volt francia befolyás is, de csupán Kanadában maradt ez állandó. A kanadai francia jobbára Québec megyében él, itt ma a hivatalos nyelv francia. A francia kanadaiak kb. 20%-a Kanada népességének.

Az US 1776-ban jelentette be függetlenségét Nagy-Britanniától és saját alkotmányt fogadott el 1787-ben. A Függetlenségi Háború során (1775-83) a lojalisták, azok, akik hűek akartak a brit koronához maradni, Kanada területére jöttek.

A franciák nem csatlakoztak a függetlenségi mozgalomhoz és szintén Kanadában maradtak. 1812-ben az amerikaiak megtámadták az akkor még gyarmat Kanadát, de nem nyertek teret.

Kanada domínium lett 1867-ben, de saját alkotmányát csupán 1982-ben fogadta el. Az amerikai történelemben nem szabad az ültetvényeken alkalmazott feketék történetéről megfeledkezni.

Hasonlóságok

Mi, kanadaiak, szeretjük azt képzelni, hogy mi haj, de milyen mások vagyunk (sokszor értsd ezalatt, jobbak) az amerikaiaktól. Köztünk legyen mondva, ennek nincsen sok alapja.

Igaz, a mi államformánk a brit hagyományokon alapult és még ma is nagyon hasonló az angolhoz, míg az amerikaiaké egészen más.

Ettől eltekintve nekem az a tapasztalatom, hogy az emberek, azok gondolkodása, és a népesség összetétele nagyon hasonló. Ezt az itteniek nem szeretik hallani, de így igaz.

Miről is beszélek? Kezdettől fogva mindkét országban jelentős a fehér angolszász protestáns befolyás, annak kultúrája és értékrendszere.

Úgyszintén mindkét országban domináns a pionír kultúra, mert a népesség keletről nyugatra terjeszkedett és hasonló akadályokkal/körülményekkel kellett anno megküzdeniük.

Mindkét ország új, nyitva áll az emigránsok előtt. Ezek kultúrája, befolyása tagadhatatlan, és szerves részévé vált a nemzeti ethosznak. Nincsenek arisztokraták, az egyháznak nem volt jelentős birtoka, csupán a pénz az ami megkülönböztet. Ez nekem bevallom imponál.

Az Egyesült Államok elszívó hatása

A mai modern világban a televízió és más média befolyása ezt a hasonlóságot csak még jobban alátámasztja. A kanadaiak mindenütt készen kapják az amerikai televíziós csatornákat, az US nemigen törődik a kevés kanadai csatornával.

Hollywood befolyása, persze az egész világon lényeges, itt Kanadában domináló. A kanadai kulturális iparnak, ezt az állam ugyan támogatja, nehéz dolga van az amerikaival versenyezni.

Igazi siker kanadaitól azonnal az US-ben lesz megméretve. A nagyobb pénz miatt tehetségesebb művészeink, de technikai és más nagyjaink is elkerülhetetlenül délre költöznek, ahol (ezen a szinten) jóval kecsegtetőbbek a fizetések és a lehetőségek. Ez ellen kár is harcolni, alig van kivétel.

Ha áthajtasz a Kanada-US határon, nagyon hasonló országba lépsz be. Az üzletekben ugyanazok az áruk. OK, nincsen rajtuk francia felirat.

A televízióban ugyanazok a programok, a slágerek ugyanazok, a kajában sincsen semmi változás. Majdnem hogy nulla a kultúrsokk, nem úgy, mint amikor az itteniek Európába vagy Ázsiába látogatnak.

Mivel az US nagyhatalom, mivel hadseregüket a történelemben sokszor döntő hatásossággal használták, a polgáraik fogadtatása külföldön nem mindig egyértelműen pozitív, szemben a kanadaiakéval, akik (valljuk be) ugyanazon háborúkban vettek részt (Vietnam, Irak kivételével).

Úgyszintén az US sokkal inkább van a terroristák célkeresztjében, és ezért oda beutazni nehezebb. Több kérdésre kell válaszolnod, szűkebb a szűrő. Kanadaiakat kivéve ujjlenyomatokat is kérnek a látogatóktól.

Bevándorlás Kanadába és Amerikába

Az emigrációs és a beengedési kritériumok a két országban mások. Az US szerint a kanadaiak kevésbé nézik meg, kit engednek be.

Ennek az az eredménye, hogy az US hatóságok kanadai polgárokban (főleg új állampolgárokban, olyanokban, akik nem Kanadában születtek) nem annyira bíznak.

Előfordult, hogy kettős állampolgársággal rendelkező kanadaiakat nem engedtek be és ami még rosszabb ezeket néha az eredeti országukba küldték vissza, ahonnan eredetileg elmenekültek, nem pedig Kanadába.

A hidegháború idején az első kérdés a határátlépésnél az volt, hogy hol születtél? A válasz, Magyarországon, további kérdésekre adott alkalmat. Manapság, a politikai korrektség miatt a negyedik kérdés az, hogy hol születtél, de ugyanolyan fontos.

A Magyarországon válasz már nem kelt bizalmatlanságot. De ha valaki netán valamelyik arab országban vagy Pakisztánban született, nos más a helyzet.”

Öt dolog, amit nem sikerült megszokni Magyarországon

Share.

About Author

Leave A Reply