Állva hagyta a magyarokat a szomszéd

0

Miközben az április 8-i választás után megugrott a kivándorlás szóra keresők száma Magyarországon, Szlovákiában éppenséggel megfordulni látszik a folyamat. Ráadásul nem csak a szlovákok térnek haza egyre többen, de folyamatosan nő a vendégmunkások száma is.

Különleges helyzetbe került Magyarország északi szomszédja a régióban, hiszen az adatok szerint megfordult a kivándorlási trend, ami azt jelenti, hogy a 2008-as válságot követő tömeges kivándorlás megfordult – legalábbis a Pénzpolitikai Intézet (IFP) felmérése szerint.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

A kormány mellett működő intézmény elemzője, Tomás Rizman azt nyilatkozta az Új Szónak, hogy már 2016-ban hatezerrel többen mentek az országba, mint ahányan elhagyták, tavaly pedig az előbbiek száma 15 ezerrel haladta meg az utóbbiakét.

Persze ez főleg az egyre több külföldi munkavállalónak köszönhető, de nem kizárólag. Például míg 2011-ben csaknem 46 ezer szlovák lett határátkelő (és kb. 27 ezren tértek haza), addig tavaly már az el- és a hazavándorlók száma is nagyjából 30 ezer körül mozgott.

Hivatalos adatok szerint jelenleg legálisan kicsit több, mint 50 ezer külföldi munkavállaló van az országban, ami hatalmas emelkedés a 2014-es 20 ezerhez képest. (A szerbek száma például egyetlen év alatt a duplájára, 12 ezerre nőtt.)

Brutális ütemben drágul Budapest

Share.

About Author

Leave A Reply