Álláskeresés Svájcban – papírügyek és hasznos linkek

0

Álláskeresés Svájcban – avagy ha már megérkeztünk, és lakást is találtunk magunknak (ami nem is olyan egyszerű, viszont rendkívül fontos), akkor jöhet a munka, persze erősen tanácsos már eleve konkrét ajánlattal a tarsolyunkban érkezni, különben nagyon gyorsan nagyon sok pénz elmehet. De lássuk, hogyan találhatunk állást Svájcban!

Álláskeresés Svájcban – milyen papírokkal maradhatunk?

Fontos mindig emlékezni arra, hogy Svájc nem tagja az Európai Uniónak. Három fontos dolog van, ami nélkül nem tudunk az országban maradni: munkaszerződés, bérleti szerződés, és egészségbiztosítási szerződés. Sajnos az első kettő a legnehezebb. Sok munkáltató addig nem ajánl szerződést, amíg nincs lakcím, és sok tulajdonos addig nem adja ki a lakást, amíg nincs munka.

Persze, itt is, mint mindenhol, vannak kiskapuk lakásügyben. Betársulhatunk valakihez, vagy privát tulajdonost keresünk, akik sok esetben eltekintenek a kötelező papíroktól. Megelégszenek azzal, hogy ki tudjuk fizetni a kért összeget.

A kezdeti időkben sokam motelban, fogadóban laknak. A migrációs hivatal ezt is elfogadja. Ezek díja havi 5-600 franktól a csillagos és. Hátránya, hogy nem lehet főzni. Ez plusz költséget generálhat.

Álláskeresés Svájcban – a hiányszakmák

Az elhelyezkedés lehet nagyon könnyű, de eltarthat akár hónapokig is. Ha hiányszakmánk van, akkor jó eséllyel napokon vagy pár héten belül munkához juthatunk.

Elsősorban az egészségügy hatalmas felvevőpiac, aztán az IT. Sokan könnyedén el tudnak helyezkedni közgazdászként, vagy a minőségbiztosítás terén. A kétkezi munkaerőt gyakorlók körében könnyű az elhelyezkedés a vendéglátóiparban, CNC gépkezelőknek, hegesztőknek.

A sikerhez leginkább egy profi jelentkezési dosszié (motivációs levél, CV, referencia levél, bizonyítványok másolata) és kitartás kell. Néha hetekig, hónapokig tart, amíg célt érünk. Bár sokan nem gondolnak rá, Svájcban nagy figyelmet fordítanak e jelentkezési formulákra.

A sikerre nincs bevált recept. Sokan fejvadászon keresztül találnak munkát, és vannak, akik a cégek „face to face” megkeresésére esküsznek, vannak, akik munkaközvetítőkhöz fordulnak.

Álláskeresés Svájcban – mennyi az annyi?

Fontos tudni, hogy Svájcban nincs központi minimálbér. Sajnos sok esetben a munkáltató – svájci végzettség hiányában – alacsonyabb bérsávba sorolja a dolgozót, mint ami járna.

Annak ellenére, hogy Svájc nem tagja az EU-nak, a végzettség elismerését elfogadó egyezményt aláírta. Ez azonban mégsem ennyire egyszerű. Ha el akarjuk ismertetni a végzettségünket, azt egy kétlépéses folyamattal tehetjük meg.

Ha nincs a végzettségünk a listában, vagy nem egyértelmű, akkor célszerű egy elővizsgálatra jelentkezni. Ha ott pozitív a bírálat, akkor mehetünk a második körre. Ez azért lényeges, mert a díja elég borsos, 400.- frank körül van.

Végül, de nem utolsósorban, nagyobb az esélyünk, ha beszéljük az ország nyelvét. Ez nem zárja ki, hogy nem lehet nélküle is állást találni, hisz az IT vagy a bankszektor nyelve angol, de sok esetben már itt is kérik a német/francia vagy olasz nyelv ismeretét.

Álláskeresés Svájcban – hogyan lesz a bruttóból nettó bér?

Erre sincs egy konkrét szám, a különböző biztosítások ágazatonként, cégenként különböznek.

Fix számok:
– nyugdíj – 5,15 %
– munkanélküli járadék – 1,1

Ezen felül van még a táppénz-biztosítás, a nyugdíj 2. oszlop (függ az életkortól), stb. Az SZJA településenként eltér, befolyásolja, hogy hány gyereket tartunk el, fizetünk-e egyházadót. Összességében az a „mondás”, hogy a bruttó bérből számolj egy 20-25% levonással, és akkor nagy baki nem történhet a nettó belövésével.

Támpontul szolgálhat az alábbi link, de ahogy azt említettem, sok esetben a végzettség vagy szolgálati idő hiánya miatt az itt megjelölt összegek néha kevesebbek egy külföldi munkavállaló esetében.

Álláskeresés Svájcban – hasznos linkek

Tartózkodási engedély igénylése
Munkaügyi Hatóságok
EURES (Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portál)
Jelentkezési minták
Tippek
Lonhrechner

Share.

About Author

Leave A Reply