Akiket a magyarok tesznek határátkelővé

0

Érdekes következményekkel járt a Magyarország által bevezetett kettős állampolgárság: alaposan felgyorsította például az elvándorlást Szerbiából, hiszen a magyar (és így uniós) állampolgárságot szerzett szerbek is immár szabadon vállalhatnak munkát az EU tagállamaiban.

A Magyar Nemzet tudósítója Szabadkán találkozott Natalija Jakovljevics újságírónővel, aki azon kivételek egyike, akinek esze ágában sincs elköltözni, hiszen ott tudja igazán végezni imádott munkáját.

Neki az édesanyja magyar, ezért beszéli a nyelvet, sőt magyar állampolgárságot is szerzett már. Az ő baráti társaságából több szerb is külföldön, Németországban és Angliában keresi a boldogulást.

Azt tapasztalja, hogy kétfajta belső mozgás van a Vajdaságban: a falusiak sokszor adnak még egy esélyt Szerbiának, és városba költöznek, a városiak azonban már inkább az uniós országokat célozzák meg.

Az elvándorlást látványosan felgyorsította az egyszerűsített honosítási eljárás magyarországi bevezetése. Ez legelőször a magyarokat érintette, de ma már a vegyes házasságok esetén is szembeötlő: azok a szerbek, akiknek magyar házastársuk van, a családjukkal útra kelnek az európai nagyvárosokba egy jobb élet reményében.

Natalija Jakovljevics szerint Szerbiában egyik politikai tömörülés sem tesz semmit az elvándorlás ellen, legyen az akár szerb, akár magyar párt. Ezek inkább egymással, pontosabban önmagukkal vannak elfoglalva.

(Fotó: subotica.rs)

Share.

About Author

Leave A Reply