Ahonnan tízezrével mentek el az orvosok

0

Van egy olyan szomszédos ország, ahonnan több mint 30 ezer orvos és kutató ment külföldre dolgozni. Ami külön érdekes, hogy elsősorban nem a magasabb fizetésért, hanem mert elegük lett a lehetőségek hiányából és a korrupcióból.

Az Egészség Népszerűsítéséért (ARPS) elnevezésű civil szervezet tanulmánya szerint 15 700 román orvos és ugyanennyi kutató dolgozik külföldön, főleg nyugat-európai országokban, mint például Németországban, Nagy-Britanniában és Franciaországban.

Külföldön keresnél munkát, de még nem találtál? Itt közel 1000 álláslehetőség vár!

A magasan képzett munkaerő elvándorlásának elsődleges oka nem az alacsony jövedelem, hanem a szakmai fejlődési lehetőségek és megfelelő munkakörülmények hiánya, valamint a korrupció. Az alacsony jövedelmek csak ez után következnek az elvándorlók által megjelölt okok listáján.

A tanulmány szerint a kutatók esetében nagyobb a mobilitás, a több ország részvételével szervezett kutatási projekteknek köszönhetően a román kutatók otthon is dolgoznak, de az orvosok esetében az elvándorlás egyirányú, és egyelőre nincs jele annak, hogy ez a folyamat megállítható lenne.

Megállapították, hogy az elmúlt tíz évben mintegy 300 ezer román diák végezte el részben vagy teljes egészében külföldön a tanulmányait, ami csökkenti a kutatók szelekciós bázisát, illetve a román kutatás újjáélesztésének lehetőségét.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

(Fotó: pixabay.com/Unsplash)

Share.

About Author

Leave A Reply