Ahol a WC-be menet is átlépheted a határt

0

A határkérdés a történelem sokszor volt már feszültség forrása, ám olyan helyzet, mint amilyen immár hosszú ideje áll fenn Belgium és Hollandia között, aligha volt még.

A belga Baarle-Hertog 22 aprócska enklávéból áll. Mintha talpalatnyi szigetek lennének egy holland tengerben. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a holland oldal sem egységes, hiszen Baarle Nassaunak 8 hasonló határon túli területe van Belgiumba ékelődve. Sőt ezek a néhány utcás egységek sokszor egymással is határosak.

Mivel így szinte képtelenség kiigazodni azon, hogy éppen hol is járunk, az önkormányzatok úgy döntöttek, hogy a határvonalakat mindenhol felfestik az utakra. A gond csak az, hogy ezek a vonalak nem egy esetben kerteket, sőt nappalikat is keresztülvágnak.

Van olyan, aki egész életét a holland oldalon töltötte, miként a EuroNewsnak elmondta, az áldatlan állapot miatt a környék a csempészet melegágyává vált. A nők például régebben vajat csempésztek a ruháikban. Mivel a rendőrök nem nyúlhattak hozzájuk, inkább a radiátor mellé állították őket és várták, hogy elolvadjon a vaj.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Érdekesség, hogy Belgiumban állítólag jobb a kenyér és olcsóbb a benzin, Hollandiában ugyanakkor több minden kapható a boltokban, ezért a belgák oda járnak nagybevásárolni. Ez annyira elterjedt, hogy a belga oldalon érdeklődés hiányában be is zártak a szupermarketek.

„Az lenne a legjobb, ha ez a két város egy független európai országgá válna, amire nincsen túl sok esély” – álmodozott Baarle Nassau polgármestere, Marjon De Hoon-Veelenturf.

„Valószínűleg ez sohasem fog megoldódni. Nincsen alkotmányos módja. De ha mégis valami történne, attól tartok, hogy felszínre törnének a kulturális ellentétek” – ez már Leo van Tilburg, a holland városvezető véleménye.

A vitás kérdések sora mindenesetre végtelennek tűnik. Ezért fordulhatott elő, hogy az önkormányzatok nemrég nem tudtak megegyezni az útburkolatról, így aztán az út egyik felét kockakövekkel, míg a másikat aszfalttal borították.

Tíz dolog, amiért jó Hollandiában élni

Share.

About Author

Leave A Reply