Ahol kegyetlen a hőség

0

A közép- és nyugat-európai hőség egy dolog, a törökországi meg egy másik. Mást ne mondjak, Törökország keleti részén, Şanlıurfában június végén 59 ˚C-ot is mutattak a hőmérők, ami azért emberes. Miként lehet túlélni a magyarországinál sokkal durvább meleget? Erre is felel az Isztambul infó blog.

„Igaz, ezt a hőmérsékletet úgy mérték, hogy azokat a bizonyos hőmérőket a napon felejtették (még mindig jobb, mintha a sütőben felejtették volna).

De ezzel így is hivatalos lett: Dög meleg van Törökországban.

És így Isztambulban is.

Nagy szerencsénk van, hogy mindez a Ramadán után történt. Mert így kényelmesen főhetünk a saját levünkben. És ezúttal szó szerint.

Bár az az igazság, hogy Isztambul még egészen hűvösnek számít. Főleg a többi, dél-törökországi városokhoz képest. A hőmérséklet alig valamivel lépi túl a 30 fokot. Azaz kb. olyan, mint mondjuk Budapest.

Csakhogy itt nekünk van még két dolgunk, ami beleszámít a komfort-érzetbe.

Külföldre mennél dolgozni? Válogass közel 1000 lehetőség közül – egy kattintás az egész!

Az egyik a tenger, míg a másik a 150 km-nél is nagyobb beton-dzsungel.

A tenger télen fűt, nyáron hűt. Így tanultuk az iskolában. Az a rész viszont kimaradt, hogy mindez milyen páratartalommal jár egyedül.

Napközben még tényleg jó, és kellemes. Főleg ha egy boszporuszi hajó oldalán ülünk (szigorúan az árnyékos oldalán), és a lábunkat felrakjuk a korlátra. És közben teázunk. (…)

Az igazán mókás az, ami este 6-7 után történik. Ilyenkor megy le a nap. És végre lehűl a levegő.

Az a sok pára, ami viszont napközben összegyűlt, ilyenkor kicsapódik. Az csak az egyik része, hogy a szekrényben a csomósodásgótlóval bőségesen ellátott fűszerkeverék is bazalt-keménységű lesz. De mivel a levegő tele van nedvességgel, nem lehet hova tovább izzadni.

Ilyenkor van az, hogy nincs is nagy különbség, hogy a zuhanyon belül, vagy kívül vagyunk.”

A teljes posztot is érdemes elolvasni itt.

Share.

About Author

Leave A Reply