Ahol börtön jár a nylonszatyorért

0

Az odáig rendben van, hogy a nylonszatyor rémesen környezetszennyező, a magunk részéről támogatnánk a minél erőteljesebb visszaszorítását is. Az már más kérdés, hogy vajon arányos büntetés-e egy nylonszatyorért akár négy év börtön vagy több mint 10 millió forintos büntetés.

Márpedig hétfőtől akár ennyi is járhat azoknak, akik gyártanak, eladnak vagy akár csak használnak (!) nylonszatyrot. Mindezt Kenyában, ami a betiltással olyan országokhoz csatlakozott, mint Kína, Franciaország, Ruanda, vagy Olaszország, ahol részben vagy teljesen már korlátozzák a használatot.

Persze jó okuk van a kőkemény fellépésre, hiszen a nylonszatyrok közül rengeteg kerül az óceánba, hatalmas pusztítást okozva az élőlények között. „Ha így folytatjuk, 2050-re több műanyag lesz az óceánban, mint hal” – hívta fel a figyelmet az ENSZ környezetvédelmi programjának kenyai szakértője.

Habib El-Habr szerint egy-egy nylonszatyor lebomlási ideje 500-1000 év, ráadásul az állati és emberi táplálékláncba is belépnek ezek a káros anyagok. A kenyai főváros, Nairobi mészárszékeink például nem ritka az, hogy egy-egy levágott tehén gyomrából akár 20 nylonszatyrot is ki kell emelni.

A kenyai törvény ennek megfelelően kőkemény: a rendőrségnek joga van bárkivel szemben fellépni, aki akár csak a kezében tart egy nylonszatyrot, a kiszabható legmagasabb bírság pedig 4 év börtön, vagy 40 ezer amerikai dollár (10,2 millió forint) is lehet.

Azért utóbbi tételek nyilván nem a járókelőkre, vásárlókra vonatkoznak, ezt megerősítette a az ország környezetvédelmi minisztere is, aki szerint elsősorban a gyártókra és az üzletekre figyelnek majd.

Kenya tíz éven belül immár harmadszor próbálta meg átverni a törvényt, aminek persze most sem mindenki örül. A kenyai gyárosok szövetségének szóvivője például úgy vélte, 60 ezer munkahely és 176 vállalat láthatja majd kárát a döntésnek, lévén Kenya az egyik legnagyobb nylonszatyor-exportőr a régióban.

„A döntés azokat a nőket is érinti majd, akik zöldséget árulnak a piacon, hiszen a vásárlóik hogyan viszik majd haza a megvásárolt élelmiszert?” – tette fel a kérdést Samuel Matonda.

(Fotó: pixabay.com/cocoparisienne)

Share.

About Author

Leave A Reply