Agyadat eldobod: ezért ne higgy a csábító cikkeknek

0

Magyar oldalakon időről időre találhatunk jól hangzó külföldi munkalehetőségekről szóló cikkeket, melyek azonban kifejezetten félrevezetők is lehetnek, mert csak a kínált fizetéseket mutatják meg, a megélhetési költségekről egy szót sem szólnak.

Az ilyen típusú álláshirdetések egyik bajnoka a Pénzcentrum, ami ráadásul hajlamos hangzatos címekkel bombázni az olvasókat. Legutóbb például azzal jelent meg egy londoni tescós álláshirdetés, hogy Agyadat eldobod: ennyit kereshet egy magyar a londoni Tescóban.

Némi bevezető habosítás után arról volt szó, hogy egy magyar toborzóiroda keres egy kelet-londoni hipermarketbe munkatársakat. A fizetés angol munkaszerződéssel heti 40 órára havi nettó 1300-1400 font.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Az összeget a Pénzcentrum szolgálatkészen át is számolja forintra (kb. 510-550 ezer forint jön ki), majd utána odateszi egy budapesti hipermarket pénztárosának kezdő bruttó 204 500 forintos havi fizetését, ami egy fél év után felmehet bruttó 248 554 forintra (plusz 16 ezer forint cafetéria).

Az ember szeme persze elkerekedik, hiszen a londoni fizetés duplája a budapestinek, csak éppen ilyenkor jellemzően azt felejtik el megemlíteni, hogy a kinti pénz fele simán elmegy akár egyetlen szoba bérlésére, és akkor még nem beszéltünk a szintén brutális áru tömegközlekedésről (hogy mást ne is említsünk).

Szóval mielőtt bárki egy-egy ilyen cikken fellelkesedve belevágna a határátkelésbe, tájékozódjon a megélhetési költségekről is, mert különösen ha egyedül megy, az az 1300-1400 font egyáltalán nem olyan őrült nagy összeg.

Elhaló londoni szerelem

Share.

About Author

Leave A Reply