Afganisztán a tálibok előtt

0

A 30 milliós ázsiai országról ma leginkább a háború és a tálibok jutnak az egyszeri hírfogyasztó eszébe, pedig nem mindig volt ez így: a 60-as években egy fejlődő, nyitott ország volt, ahol nem nyomták el a nőket és nem a vallási terror és a káosz uralkodott.

Aki esetleg olvasta Khaled Hosseini Papírsárkányok című nagyszerű regényét, az tudja, Afganisztán nem mindig volt az a háború és borzalom sújtotta ország, mint amilyennek ma ismerjük.

Ezt bizonyítják a posztban látható fotók is, melyeket egy amerikai egyetemi professzor, Dr. Bill Podlich készített. Az arizonai tanár feleségével, Margarettel és két lányával. Jannal és Peggel cserélte a kényelmes amerikai életet kabulira.

Fotóin egy békés, a mostaninál nyugatiasabb és liberálisabb Afganisztán képe bontakozik ki. A felvételek 1967-ben készültek, amikor Bill Podlich az Unescón keresztül Kabulban tanított leendő pedagógusokat.

A fényképek egy egészen pezsgő, színes, és békés várost mutatnak be, ahol a fiúk a folyó mellett játszanak, a lányok pedig hosszabb-rövidebb szoknyában járnak, és iskolában tanulnak.

Az amerikai család két kislánya a kabuli Amerikai Nemzetközi Iskolába járt, osztálytársaik szülei jellemzően az országban dolgozó külföldiek voltak. Mint Peg Podlich a Denver Postnak mondta, a fényképek számára rendkívül fontosak.

„Amikor édesapám fotóit nézem, egy több ezer éves történelemmel és kultúrával rendelkező Afganisztánra emlékszem” – fogalmazott a nő.

A maga nemében tényleg lenyűgöző gyűjteményt jelenleg Peg férje, Clayton Esterson kezeli és óvja. Van mit.

(Fotók: pbase.com)

Share.

About Author

Leave A Reply