Adózás Németországban, amit tudni érdemes

2

Adózás Németországban – ha már van munkánk, akkor persze adót is kell fizetnünk, persze nagyon nem mindegy, hogyan és mennyit. Ebben a posztban ebben próbálunk segíteni, néhány hasznos tanáccsal és linkkel.

Korábban létezett az adókártya (Lohnsteuerkarte), amelyet az önkormányzatnál kellett megigényelni. Azonban mostanra már átálltak egy elektronikus rendszerre (ELStAM), amelyhez a munkavállaló egy adóazonosító számot kap, amely meg is marad, így ha munkahelyet vált, akkor sem változik, ezért kevesebb adminisztrációval jár, mint a korábbi kártya. Ezen a linken egy videó is elérhető az regisztráció folyamatáról, amely az adószámhoz jutáshoz szükséges.

Adózás Németországban – a személyi jövedelemadó

A személyi jövedelemadó előlegét (akárcsak Magyarországon) a munkáltató automatikusan levonja a fizetésünkből, a bevallást május 30-ig kell benyújtanunk, az adóév a naptári évvel egyezik meg (azaz január elsejétől december 31-ig tart).

Miután Németországban sávos adózás van, azaz aki többet keres, nagyobb arányban fizet adót, így nem mindegy, a 6 kategória közül melyikbe esünk. Ráadásul a fizetésen kívül a családi állapotot és egyéb tényezőket is figyelembe vesznek. Nem nagyon lehet átlagolni, de ha mindenáron akarunk, akkor körülbelül a fizetésünk harmadát vonják el.

A kettős adóztatást egy még 1979-ben megszületett egyezménynek köszönhetően kerülhetjük el, ennek az a lényege, hogy a jövedelmünk után csak az egyik országban kell adóznunk. (Dióhéjban: ott adózunk, ahol a munkavégzés időtartama meghaladja a 183 napot, azaz a fél évet.)

Adózás Németországban – a papírmunka

Elvileg (és itt most ne menjünk bele a mindenféle, egyre sötétedő színű gazdaság taglalásába) amikor elkezdünk dolgozni, a munkaadó köteles minket bejelenteni a megfelelő szerveknél.

Ehhez viszont nekünk a következőket kell átadnunk a cégnek:

– lakcímbejelentő papír

– adókártya

– német bankszámlaszám

– a betegbiztosítási tagságról és szociális igazolványról (Sozialversicherungsausweis) adott igazolást (ennek beszerzése akár sok hét, két hónap is lehet, így érdemes a biztosítótól igazolást kérni)

Ha ezek közül valamelyiket nem tudjuk bemutatni, előfordulhat, hogy nem kapunk fizetést (nem azért, mert a cég csúnya és gonosz, hanem mert egyszerűen a törvények szerint nem fizethet).

Munkakeresés Németországban

Adózás Németországban – a családi pótlék

Családi pótlékot az kaphat, aki Németországban állandó lakhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik (ez természetesen vonatkozik a külföldi állampolgárokra is). Kivételt azok jelentenek, akiket a munkaadó átmeneti szolgálatteljesítés miatt küld Németországba, ők nem kapnak családi pótlékot.

Az alapszabály az, hogy azon gyermekek után igényelhetünk családi pótlékot, akik Németországban (vagy egy EU-tagállamban) laknak, vagy ott tartózkodnak. Egy gyermek után csak egy személy kaphat családi pótlékot, csakúgy, mint Magyarországon.

Adózás Németországban – az adókedvezmény

Fontos ugyanakkor tudni, hogy az adókedvezmény akkor is jár annak, aki Németországban dolgozik, ha a gyermek nem tartózkodik Németországban, azaz ha kint vállalunk munkát, de a család többi tagja Magyarországon maradt, attól még nekünk jár az adókedvezmény a nem velünk élő gyerek(ek) után is. (Bár ezen most elég nagy vita van, és a jövőben változhat.)

Anélkül, hogy mélyebben belemennék a különböző variációkba és szabályokba, fontos tudni, hogy minél több gyermeket nevelünk, annál nagyobb az adókedvezmény mértéke is, sőt, ha nincs gyermekünk, de házasságban élünk, akkor is kedvezőbben adózhatunk.

Adózás Németországban – fontos linkek

Egészségbiztosító

Kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmény

Szociális igazolvány

Nettó fizetés kiszámolása

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Istvan Szentivanyi on

    Ennyi marhaságot összegyűjtve egy helyre már régen nem olvastam. Aki nem ismeri a német törvényeket, előírásokat, szabályzatokat, az minek írogat ide? Nincs itt senki, aki ellenőrzi a posztok valóságtartalmát????

Leave A Reply