Abszurd összegért kelt el egy Nissan Z

0

Minimális kihagyással fél évszázada gyártja a Nissan a Z sorozatot. Értelemszerűen az első évek gyártmányai ma már kifejezetten ritkaságnak számítanak, de azért még így is nagyon meglepő, hogy 800 ezer dollárt fizettek egy 1970-es Z432R-t.

Az odáig rendben van, hogy az utóbbi években nagyon megszaladt a ritka autók piaca és őrült összegek forognak, de azért az, hogy egy Nissanért 805 ezer dollárt adjanak, az még így is sokkoló kissé.

Márpedig a napokban ez történt a tokiói BH aukciós ház árverésén, ahol egy versenyzésre átalakított Z432R kelt el ennyiért (minden idők legdrágább Z-je lett így).

Az első generációs Skyline GT-R-ben négyszelepes, három karburátoros kétliteres S20-as motor van, ráadásul az autónak meglehetősen sikeres versenymúltja is van, ami persze tovább emelt az árán.

Ami a ritkaságot illeti, a Nissan összesen 420 darab közúti Z432s-t gyártott, ezek komoly összegekért cserélnek manapság gazdát az árveréseken. Viszont Z432R-ből 30-50 darab készült, így aztán rendkívüli ritkaságnak számít mindegyik.

A Nissan Z432R inkább versenyautó volt, a karosszéria paneljei és az ablakok is vékonyabbak, mint a közúti változat esetében, míg a motorháztető üvegszállal megerősített műanyag.

Emellett az autóban nincs sem fűtés, sem rádió, nem csoda, hogy a versenyváltozat több mint 100 kilóval könnyebb.

Elkelt a filmtörténet legendás Mustangja

Share.

About Author

Leave A Reply