A zürichi élet előnyei és hátrányai

0

A világ egyik legdrágább és sok szempontból legjobb városa a svájci Zürich. Persze mint mindennek, vannak előnyei és hátrányai is, kezdve a települést körülvevő természeti szépségektől és a tömegközlekedéstől a magas megélhetési költségekig.

Nehéz tehát igazságot tenni (a jó hír az, hogy nem is kell), inkább nézzük, miként látják Zürich fény- és árnyoldalait az ott élők a helyi The Local megkérdezése alapján!

A pozitívumok

A megkérdezettek 80 százaléka pozitív véleménnyel volt Zürichről, olyannyira, hogy minden harmadik tökéletesnek nevezte, 43 százalék pedig nagyon jónak tartotta.

A legtöbben elsősorban a természeti szépségeket, a hatékony tömegközlekedést, a magas fizetések és az életminőséget emelték ki a 380 ezres (a vonzáskörzettel egymilliós) város esetében. Külföldről nézve talán meglepő, de sokan érveltek a jó közösséggel és a helyiek barátságosságával is.

Természeti szépségek

Abban majdnem minden megkérdezett egyetértett, hogy Zürich és közvetlen környéke kifejezetten szép.

„A tavak, a tisztaság, a csodálatos építészet… nem is lehet egyetlen dolgot kiemelni” – vélekedett egyikük, míg másvalaki a rengeteg zöldterületet és a hegyeket emelte ki.

Akadt olyan válaszadó is, aki a tavak mellett a téli sportok lehetőségét szerette a legjobban, azaz hogy közel van a síparadicsomokhoz.

Tömegközlekedés

A zürichi lakosok számára komoly pluszt jelent a hatékony tömegközlekedés, ami a hétköznapokat, főleg az ingázást jelentősen megkönnyíti (már amikor nem kényszerül az ember a négy fal közé, ugye).

Magas fizetések

Lévén Európa egyik pénzügyi központja, nem túl meglepő, hogy sokak számára vonzerőt jelentenek a magas fizetések, de legalábbis versenyképesnek tekinthető fizetések.

„A stabil jóléti rendszer, a jó fizetések, a színvonalas biztosítások miatt szeretem Zürichet” – fogalmazott például egyikük, Kari Gunderson.

A negatívumok

A válaszadóknak kevesebb, mint 5 százaléka volt boldogtalan a városban, ugyanakkor abban a legtöbben egyetértettek, hogy nyilvánvalóan Zürich sem tökéletes. Lássuk, miket emeltek ki leginkább a hátrányok közül!

A magas megélhetési költségek

Az egyik egyértelmű és legtöbbet emlegetett hátrány Zürich drágasága volt. Jekaterina Klest is ezt emelte ki, külön hozzátéve az éttermek „szélsőségesen magas árait”.

„A vonatjegyek kifejezetten drágák a turistáknak és azoknak, akik nem rendszeresen használják. Zürichnek jó példával kellene elöljárni olcsóbbá téve a tömegközlekedést” – fejtegette egy másik olvasó.

„Talán ha drágább lenne az autó fenntartása, akkor többen választanák a tömegközlekedést (vagy a kerékpározást) helyette” – tette hozzá Rozbeh Aenehband.

A nyelvtanulás nehézsége

Noha sokan egyetértettek azzal, hogy folyékony német nyelvtudás nélkül is el lehet boldogulni Zürichben, hiszen egy rendkívül nemzetközi városról beszélünk.

Azonban ahhoz, hogy igazán be tudjunk illeszkedni, egy idő után elkerülhetetlen a német, ami sokaknak nehézséget okoz és nem is nagyon lelkesednek érte. Csak hát a helyiek ugyan sokak szerint barátságosak ugyan – ha beszélsz németül.

„Tanulj meg németül. Nem lesz azonnal szükséged rá, de sokkal jobban élvezed majd a közösséget és jó benyomást teszel vele a helyiekre” – hívta fel a figyelmet Davide Cester.

Szűkös munkalehetőségek

Amekkora előny a város népszerűsége, ugyanakkora hátrány is, hiszen rendkívül vonzó a külföldiek számára, ám így a munkaerőpiacon is nagy a harc.

„Zürichben az egyik legkeményebb dolog jó munkát találni, kiépíteni a szakmai hálót, emellett még a helyi németet is el kell sajátítani” – sorolta a már említett Jekaterina Klest.

„A zürichi élet legrosszabb része a korlátozott munkalehetőségek” – értett egyet az amerikai Andre, míg Dario azt tanácsolta, hogy csak akkor költözzön valaki a városba, ha van már munkaszerződése és tisztában van a megélhetési költségekkel is.

Ennél jobb tanácsot mi sem adhatnánk.

A genfi minimálbér kőkemény valósága

(Fotó: MadGeographer)

Share.

About Author

Leave A Reply