A vajdaságiak csak a magyar állampolgárságra vártak és már csomagoltak is

0

Hivatalos német adatok szerint évente több tízezer szerb állampolgár költözik Németországba, köztük rengeteg olyan, aki valamelyik uniós állam (elsősorban Horvátország és Magyarország) állampolgára is.

A szerb Blic cikkét idéző vajdasági Szabad Magyar Szó szerint 2016-ban már 33 ezer szerbiai polgár költözött Németországba, köztük nem csak horvát, de magyar állampolgárok is voltak.

„Jól tudjuk, hogy a vajdasági magyarok esetében rengetegen csak arra vártak, hogy megkapják a magyar állampolgárságot, és utána azonnal összepakoltak, s meg sem álltak Németországig” – írta a lap.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A legtöbben egyébként az erős iparral bíró tartományokban – Észak-Rajna-Vesztfáliában, Bajoroszágban, Baden-Württembergben, Hessenben, Berlinben, Hamburgban – élnek és dolgoznak.

A Szerbiából érkezetteket egyébként a németek könnyen beilleszkedőnek tartják, hiszen a gyerekeik rendszeresen járnak iskolába, a családok nem szociális segélyből élnek.

A legtöbben a vendéglátóiparban, a termelésben, az egészségügyben, a fémmegmunkálásban, az építőiparban, a mezőgazdaságban dolgoznak, jellemzően kisebb cégekben.

A Szerbiába való visszatérésről a kint élők nagy része nem is gondolkodik, annak ellenére, hogy a költözéskor még úgy tervezik és mondják, hogy csak egy rövid időt töltenek majd Németországban, amíg megspórolnak pár ezer eurót, aztán pedig visszatérnek.

„A tatámék Sopronban, apám Bécsben”

Share.

About Author

Leave A Reply