A tűzoltók, akik inkább Ausztriába mentek

0

Sopronban egyre komolyabb gondot jelent a tűzoltók pótlása, akik közül sokaknak egyébként akkor lett elegük, amikor a parlament még 2010 után megszüntette a korkedvezményes nyugdíjat. Sokan közülük Ausztriába járnak át dolgozni.

„A kezdő vonulós nettó százhatvanezer forintot kap, tíz év után százhatvannyolcat, tizenöt évet követően pedig bő százhetvenet. Miközben ma már egy soproni kétszobás albérlet ára a százhatvanezer” – mesélte Flórián a 24.hu-nak.

Azok, akik elmennek, ma jórészt Ausztriában vállalnak munkát, ami nem csoda, hiszen a szomszédban az órabér nyolc, tíz, vagy akár tizenöt euró is lehet – tette hozzá.

HATÁRÁTKELŐ. YOUTUBE. KATT.

„Pedig a burgenlandiak, akikhez kijárunk, Ausztriában a legszegényebbek, nyugatabbra nem is tartják őket igazi osztrákoknak. Az mondják rájuk, úgy beszélik a németet, mint amikor egy angol a kút mélyéről beszél fölfelé. Ami nálunk rendőrvicc, azt a határ túloldalán velük adják elő” – mesélte Flórián.

Ő egyébként egyelőre maradt a tűzoltóságnál, tartja az egy nap munka a laktanyában, kettő Ausztriában ritmust, mert „valakinek tűzoltania is kell, és mert nekem is meg kell élni valamiből”.

Ami azért így elég szomorú…

Kivándorlás vagy uram-bátyám rendszer?

(Fotó: pixabay.com/lucianodegraaf)

Share.

About Author

Leave A Reply