A Tritontól a Poseidónig

0

Az elmúlt napokban összeurópai szintre emelkedett a hajón Európába érkező bevándorlók tragikus helyzete, olyannyira, hogy Európai Uniós csúcsot is összehívtak a megoldás érdekében. Sokat lehet arról hallani, hogy miért nem működik a jelenlegi módszer a helyzet kezelésére, arról azonban talán kevesebb szó esett, hogy pontosan milyen missziók is vannak. Most ezeket mutatjuk meg.

Az év eleje óta április elejéig több mint 21 ezer illegális bevándorló érkezett Afrika északi részéből az olasz partokhoz, a borzalmas állapotban lévő hajók miatt pedig már több mint ezren veszítették életüket.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint a legtöbb menekült Eritreából, Szomáliából, Szíriából és a szubszaharai afrikai területekről származik.

A probléma részben abból adódik, hogy tavaly év végén lezárult a Mare Nostrum misszió, amit nem nagyon sikerült pótolni (illetve hogy pontosabbak legyünk, gyakorlatilag egyáltalán nem).

Most az Európai Bizottság tíz pontból álló azonnali cselekvési tervet terjesztett elő, ennek részeként megerősítik a jelenleg a Földközi-tengeren folyó kutató- és mentési műveleteket. Ez a gyakorlatban a Mare Nostrumot kiváltó Tritont és a Poseidont jelenti. Az MTI segítségével nézzük, pontosan mit is takar ez a három misszió!

Mare Nostrum

Az olasz humanitárius-katonai misszió 2013. október 18-án indult el, miután pár nappal korábban egy illegális bevándorlókat szállító hajó elsüllyedt a dél-olaszországi Lampedusa szigeténél, 368 ember halálát okozva.

A Mare Nostrum keretében egy év alatt több mint 100 ezer embert mentettek meg, és 700-nál több emberkereskedőt tartóztattak le a Földközi-tengernek ezen a részén az olasz hadihajók és kereskedelmi egységek.

Mivel a missziót egy évre tervezték, az 2014 év végén annak rendje s módja szerint (mondjuk a következményekkel nem nagyon számolva) be is fejeződött. Ehhez jelentős mértékben hozzájárult, hogy a program havi 9 millió eurójába került Olaszországnak, amit az EU segítsége híján az olaszok nem akartak többet vállalni.

Triton

A Mare Nostrum kiváltására tehát tavaly november elején elindult a Triton, ami a Frontex, az uniós tagállamok határőrizeti együttműködését koordináló ügynökségének missziója.

Az már az elején egyértelmű volt (Gil Arias Fernández igazgató nem is csinált belőle titkot), hogy a Triton nem lesz képes átvenni a Mare Nostrum feladatait, ami már csak abból is sejthető volt, hogy a 26 európai tagállam részvételével folytatott missziót összesen havi 2,6 millió euróval finanszírozzák.

Az alapvető különbség, hogy míg a Mare Nostrum a nemzetközi vizeken is segített a bajba jutott illegális bevándorlóknak, addig a Triton hatásköre csak az olasz partoktól körülbelül 50 km-re délre, vagyis az Európai Unió hivatalos határvonalán véget ér.

A kritikák gyakorlatilag az indulástól folyamatosak voltak, Lampedusa polgármestere februárban azt mondta, hogy amíg a Mare Nostrum sokat javított az illegális bevándorlás gondjain, a Triton visszalépést jelent.

Ugyanakkor az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is úgy vélte, a Triton nem elegendő ahhoz, hogy megakadályozza a váltás óta bekövetkezett nagy katasztrófákat.

Ettől függetlenül (vagy éppen ezért) február 19-én az EU bejelentette, hogy az év végéig meghosszabbítja az eredetileg csak néhány hónaposra tervezett Triton tengeri mentőműveletet. Az uniós művelet havonta 1,5-3 millió euró közötti összeget emészt fel. Az Európai Bizottság ezen felül 13,7 millió euró rendkívüli pénzbeli támogatást ítélt meg az olasz menedékügyi, migrációs és integrációs alap (AMIF) számára.

Poseidón

A Poseidon-misszió még 2006-ban indult és eredetileg a görög és a török parti vizek ellenőrzése volt a feladata. Az évek során kiterjesztették Görögország albán és bolgár határa mentén, valamint Bulgária és Törökország határvidékén. Jelenleg az EU 26 tagállama és a Schengeni övezet tagjai vesznek részt benne szárazföldi, haditengerészeti egységekkel és légierejükkel.

A misszió elsődleges feladata, hogy kezelje a Földközi-tenger keleti medencéjéből, legfőképpen Törökországból és kisebb mértékben Egyiptomból Európába áramló illegális bevándorlást.

Share.

About Author

Leave A Reply