„A tatámék Sopronban, apám Bécsben”

0

Kevés elgondolkodtatóbb dolog van annál, amikor egy 10 éves kisgyerek családjának a nagy része távol otthontól dolgozik és csak hétvégente találkoznak.

Márpedig sokak számára ez a helyzet Szerbiában, ahol a határ melletti településekről egyrészt Magyarország, másrészt Ausztria, Nyugat-Európa szívja el a munkaerőt.

Mint a HVG riportjából kiderül, a szerb-magyar határhoz közel eső települések szinte kiürültek, a lakosok fele meg sem áll Nyugat-Európáig, a többi Magyarországon dolgozna.

GYERE EL AZ ELSŐ HATÁRÁTKELŐ TALÁLKOZÓRA OKTÓBER 12-ÉN!! A BELÉPÉS INGYENES, RÉSZLETEK ITT!

Horgoson például szinte mindenkinek van olyan családtagja, aki külföldön dolgozik. Annak a 10 éves gyermeknek is, aki azt mondta a riporternek, hogy „a tatám és a mamám csütörtökön, pénteken jönnek haza, ők Sopronban dolgoznak már régóta, az apám Bécsbe jár át”.

Munka éppenséggel lenne helyben is, csak hát a fizetések olyan alacsonyak, hogy egy szegedi étteremben a négyszeresét fizetik annak a szakácsnak, aki korábban az egyik helyi óvoda konyháján dolgozott.

„Hát persze, hogy vállalják a mindennapi határőrületet” – mondta Calbert Tibor, aki a hamburgerezőjét volt kénytelen bezárni megfelelő szakemberek hiányában. Az őrület pedig nem kicsi, hatalmas sorokat kell végigállni annak, aki át akar jutni a határon.

További érdekességek a HVG cikkében.

„Nem a német bérszínvonallal kell versenyezni”

(Fotó pixabay.com mintchipdesigns)

Share.

About Author

Leave A Reply