A svédországi élet ára

0

Ebben az esetben az élet ára szó szerint értendő, azaz az anyagiakról írt a Svéd(d)élet(t) blog. Persze inkább az arányokat írta meg személyes tapasztalat alapján (másképp nehéz is), tehát mindez nagyban függhet a körülményektől: hol él az ember, milyen körülmények között, van-e gyerek vagy nincs, stb.

„Lakhatás

A legnagyobb és legfontosabb kiadás a lakbér és a rezsi. Svédországban a lakások bérleti díja jellemzően tartalmazza a víz, a fűtés, a mosókonyha használat (de még a heti rendszeres fűnyírás) költségét is, illetve nincs külön közös költség sem. Szóval ehhez már csak a villanyszámla jön hozzá.

Szinte minden esetben jár saját, zárható tároló is a lakáshoz. Mi ezen felül még bérelünk két fedett autóbeállót is, illetve a lakhatási költségekhez számolom az internet előfizetésünket, mert szerintem ez manapság már alap-közműnek számít. Ez így mindösszesen a bevételeink 13%-át viszi el. (…)

Étkezés és vásárlások

A kiadási lista második helyén a mindenféle napi bevásárlások állnak: élelmiszerek, vegyiáruk – és esetünkben a macskaellátmány is. A svéd munkahelyeken jellemzően minden nap jár a reggeli és a gyümölcs a dolgozóknak, amire tehát nem kell költeni. (…)

Habár az éttermek napközben svédasztalos menüket kínálnak, azért még így is elég sokba kerülhet napi rendszerességgel étteremben ebédelni: a 60 kr körüli gyros/hamburger/pizza eléggé egyhangú lenne minden napra, a „rendes” ebéd pedig napi 90-100 kr körül oldható meg.

Ennek a töredékéből lehet sokkal változatosabb ételeket készíteni otthon. Mindezekre mi a fizetésünk 7-8%-át költjük.

Munkába járás, közlekedés

Ez nem a soron következő legnagyobb tétel, viszont fontossági sorrendben mindenképpen a harmadik. Nálunk úgy alakult, hogy nekem autóval, Viktornak tömegközlekedéssel olcsóbb a bejárás. Ezen felül mivel mi kis településen lakunk, a nagybevásárlásokhoz is autóba kell ülni. Ilyesmire a fizetés 3%-át költjük el. (…)

Egyéb „kötelező” szolgáltatások

Az elengedhetetlen kiadások utolsó és legkisebb kategóriája az, ami biztosan mindenkinek kell a svédországi élethez: bankszámla és mobiltelefon.

Előbbi kifejezetten olcsó: a 30-40 kr körüli havidíj mindent fedez plusz költségek nélkül, amire szükség van: bankkártya, netbank, megtakarítási számla, utalások, készpénzfelvétel, Swish, BankID.

Valamilyen mobil-előfizetésre is szinte biztosan szükség lesz, de ez szintén nem kerül sokba, sőt könnyen lehet, hogy a munkahely fizeti (mint például a mi esetünkben). Nem is nagyon tudok rá százalékos arányt írni, még egy rosszabb fizetéssel és egy drágább csomaggal is 1% alatt marad.”

Ha érdekel, milyen arányban kell még költeni biztosításokra, extra adókra, ruházkodásra, szórakozásra és mennyit lehet megtakarítani, akkor látogass el az eredeti bejegyzésre ide kattintva!

Tíz banános dobozzal Svédországba

Share.

About Author

Leave A Reply