A reptér, ahol a szemed az útleveled

0

Érthető okokból (leírni nem vagyunk hajlandók, legalább annyira unjuk, mint mindenki más) egyre fontosabb az érintésmentesség az élet minden területén. Így van ez a repülőtereken is, nem csoda, hogy Dubaiban telepítettek egy írisz szkennert, ami elehetővé teszi, hogy az utasok a szemüket használják útlevél helyett.

Az érintésmentes technológia különösen jól jön a kötelező társadalmi távolságtartás idején, ami a múlt hónap óta elérhető a dubai nemzetközi repülőtéren.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a becsekkolás után az utasok odalépnek egy ilyen szkennerhez, belebámulnak és már mehetnek is, aminek több előnye is van.

Példának okáért rendkívül felgyorsítja az ellenőrzést (hivatalos adatok szerint 5-6 másodperc egy beléptetés), kiiktatja az emberi hiba lehetőségét és megkönnyíti az utazást.

Minden előnye ellenére, aki kissé kényelmetlenül érzi magát a technológia miatt, megnyugodhat, mert nincs egyedül.

„Minden ilyen technológia megszólaltatja az emberben a vészcsengőt, függetlenül attól, milyen országban alkalmazzák. Egy demokratikus országban persze, ha átláthatóan alkalmazzák, akkor legalább a lehetősége megvan a társadalmi vitának” – mondta az AP amerikai hírügynökségnek a Massachusetts Institute of Technology témával foglalkozó doktorandusz hallgatója, Jonathan Frankle.

Ami azt illeti, egyetértünk vele, akkor is aggasztó kicsit a dolog, ha tisztában vagyunk vele, hogy nem ez a legnagyobb veszély, ami a személyes szabadságunkat fenyegeti.

Kiborultak a Dubaiból motiváló influenszerre

(Fotó: Dubai Airports)

Share.

About Author

Leave A Reply