A prágai hotelek fele fejreállhat

0

Nem lennénk prágai hoteltulajdonosok mostanában. A cseh fővárosban dühöng a Covid-19 járvány második hulláma, a kormány folyamatosan egyre komolyabb szigorításokat jelent be, a turizmus pedig gyakorlatilag teljesen leállt.

Aligha csoda, hogy a cseh Szálloda- és Étterem Szövetség elnöke arra figyelmeztetett, hogy az év végig a fővárosi szállodák 47 százaléka bezárhat. Václav Stárek szerint ez az arány az ország többi részében 30 százalék lehet és a legoptimistább becslések szerint is három évbe telhet, mire a szállodaipar magához tér.

A szövetség által készített felmérésben megkérdezett szállodák úgy számolnak, hogy a foglaltságuk az év végéig az átlagos 6-10 százaléka körül lesz.

A problémát nem csak a turisták elmaradása jelenti, hanem az is, hogy a céges rendezvények szinte teljesen elmaradtak. A konferenciahelyszínek kihasználtsága egytizede a normálisnak – ráadásul az egész évre vetítve, azaz ebben benne van a még viszonylag normálisnak tekinthető január-február is.

A cseh statisztikai hivatal egyelőre csak a második negyedév adatait hozta nyilvánosságra. Eszerint április-júniusban (az első hullám idején) a csehek szállásfoglalása 66,7, míg a külföldieké 96,2 százalékkal zuhant be.

Márpedig a helyzet jelenleg egyre csak romlik.

Cseh kaland honvágy nélkül

Share.

About Author

Leave A Reply