A nagy Ő nyomában

0

A végzetről alkotott gondolkodásunk és az ahhoz való ragaszkodás befolyásolhatja a szerelmi kapcsolatainkat. A szerelmes dalok, randiszakértők és romantikus regények alapján azt gondolhatjuk, az a végzetünk, hogy találjunk egy különleges partnert, akit nekünk rendelt a sors, aki a lelki társunk.

De hogyan tudhatjuk, ha megtaláltuk a „nagy Ő”-t? Elkezdenek dalolni a madarak, vagy tűzijátékot látunk? Aki pedig még nem találta meg az igazit, keressen tovább, vagy fogadja el, hogy ez egy téves küldetés?

A kapcsolat tudományának elmúlt húsz éves kutatásai azt mutatják, hogy ragaszkodni a sorsszerű elképzeléshez, vagyis ahhoz, hogy megtaláljuk az ideális társat, aki kiegészít minket minden értelemben, az bizony problémás lehet a szerelmi életre. Az ilyen gondolkodásmód ugyanis befolyásolja, hogyan értéljük a partnerünket, és azt is, hogyan tartjuk fenn a kapcsolatokat.

Egyesek, akik ragaszkodnak ehhez az elképzelésükhöz, megalkotnak egy képet arról, hogyan kellene az ideális társnak kinéznie. Ha pedig valaki nem passzol ehhez a képhez, akkor kevésbé nyitottak vele kapcsolatot létesíteni és fenntartani, még akkor is, ha egyébként számos remek tulajdonsága van.

Mibe kerül mindez?

A sorsban hívők gondolkodásmódja sokkal inkább a hibákra és hiányosságokra összpontosít, nem pedig a jó jellemzőket helyezi a középpontba.

Emiatt aztán nem kezd bele egy lehetséges szerelmi kapcsolatba, mert abban bízik, hogy jön egy jobb, sőt a legjobb, aki illik a képbe. Ezzel aztán elszalasztja annak a lehetőségét, hogy rátaláljon az igazi szerelem.

Azok számára, akik kapcsolatban élnek, a sorsszerű szemléletmód összekötődhet a kapcsolati elégedettséggel. Ha pedig már nincs összhangban a vágyott elképzelésekkel, akkor elégedetlenség jelentkezhet.

A kutatások szerint a sors erejében hívők nem dolgoznak olyan keményen a kapcsolatukon, mert nagyon határozott képük van a partnerükről és a viszonyukról. Hajlamosak olyannak elfogadni a dolgokat, ahogy vannak, ahelyett, hogy több energiát és időt szánnának a problémák megoldásán.

Van jobb lehetőség?

Ezzel a gondolkodással ellentétben áll a fejlődési kapcsolat szemléletmódja. Eszerint hisznek abban, hogy a partner és kapcsolat is képes fejlődni, változni az idő előre haladtával, és a problémákat, kihívásokat le lehet győzni.

A kutatások szerint ezzel a gondolkodásmóddal hatékonyabban lehet megküzdeni a nehézségekkel és jobban lehet megoldást találni a kapcsolat problémáira.

Az ilyen szemléletmóddal rendelkező emberek számos pozitívumot tapasztalhatnak, kezdve a nagyobb kapcsolati és szexuális elégedettségtől a konstruktívabb konfliktuskezelésig. Ilyen gondolkodás mellett csökken az esélye annak is, hogy egy kapcsolat véget ér.

Lehet mindkettőt fenntartani?

Vannak, akik úgy emlékeznek vissza a szerelmükkel való első találkozásra, hogy tudták, megtalálták az igazit. De amikor leírják, hogyan fejlődött a kapcsolatuk, tisztán látszik, hogy időt és energiát nem kímélve dolgoztak az esetleges nehézségeken.

Az ilyen emberek hihetnek a sorsban, de összességében mégis a fejlődési szemléletmódot képviselik. Az ilyen párok gyakran elismerik, hogy partnerük és kapcsolatuk változott, és segítették is egymást fejlődni.

Ha tehát keményen dolgozunk a kapcsolatunkon, és mindketten segítjük egymást fejlődni, akkor olyan jól megismerhetjük a másikat, hogy azt érezzük, valóban megtaláltuk a lelki társunkat.

Mindent feladva a karibi szerelemért

(Fotó: pixabay.com/bdcbethebest)

Share.

About Author

Leave A Reply