A nagy határátkelő-dilemma: Magyarország vagy sem?

0

A dilemma ebben az esetben a menni vagy maradni kérdésnek egy speciális változata. Most ugyanis nem arról van szó, hogy valaki az elmenetelt fontolgatja Magyarországról, éppen ellenkezőleg: vajon ezekben a járványos időkben érdemes-e megkockáztatni a hazalátogatást? A kérdés felmerült a Facebookon is, érdekes volt látni a különböző stratégiákat.

Amíg lehet, jövünk

Az egyik csoportba azok tartoznak, akik úgy döntöttek, lesz, ami lesz, ameddig lehet, addig nekivágnak a hazaútnak.

A Svájcban élő Suzy például azt írta, hogy a havonta hazamászkálók is jönnek-mennek. „Egyszer szoktunk évente menni, nyáron 4-5 napra a családhoz, egy hétre a Balcsira. A Balcsihoz most nincs kedvünk, de a 16 éves lányom csak átutazóban volt még Budapesten, úgyhogy most egy hetet ott fogunk turistáskodni. Ha lezárnák időközben a határokat, akkor autóba ülünk es visszajövünk. Nem a vírustól félünk, hanem a kiszámíthatatlan intézkedések bizonytalanítanak el.”

Hasonló véleményen van az Ausztriában élő Péter: „Ameddig a két ország (ahol élünk és Magyarország) között szabad az utazás, jövünk, ha bármilyen korlátozás, karantén, stb. van akárhol, akkor nem.”

Akik kivárnak

Van egy olyan csoport, melynek tagjai megpróbálják kivárni, merre fordulnak a dolgok a következő hetekben, hónapokban. Ildikó például azt tervezi, hogy szeptember végén, október elején menne Ausztriából! Reméli, a zöld jelzés még érvényben lesz.

Évi úgy döntött, ha lesz két negatív tesztje, akkor megkockáztatja az utat Angliából: „Ha nem lesz, nem jövök. Februárban láttam utoljára a családomat otthon, szóval nagyon szeretnék jönni.”

Kösz szépen, inkább nem

Nem meglepő módon népes azoknak a csoportja, akik inkább nem kockáztatnak és idén kihagyják a magyarországi látogatást. Közéjük tartozik az írországi Bernadett is: „Nem, köszi. Márciusban Szlovákiában voltunk, amikor egyik napról a másikra lezárták a repteret, és nem tudtunk visszautazni Írországba. Azt a stresszt meg egyszer nem szeretnénk…”

Hasonlóképpen gondolkodik a Németországban élő Viktória, akinek szeptemberben lenne először esélye hazalátogatni, de valószínűleg nem lesz belőle semmi, mert úgy tűnik, pont akkor fog költözni.

„Addig még mintegy 150 alkalommal változtathatják a mindenféle országok színét mindenfélére, úgyhogy nem rizikózom, hogy bűnözőként kezelve házi őrizetre legyek ítélve csak azért, mert merészelek nem Magyarországon élni” – fogalmazott.

A Spanyolországban élő Gyöngyvér sem kockáztat: „Sajnos valószínűleg maradok. Spanyolországból nem merek útnak indulni, annyira bizonytalan a helyzet.”

A Norvégiában élő Adriennék már valamikor áprilisban lemondtak mindent a magyarországi nyaralással kapcsolatban: „Nem utazunk, Norvégián belül nyaralunk. Karácsonyra van repülőjegyünkm de már szokjuk a gondolatot, hogy akkor sem megyünk.

Itt, Norvégiában is lenne karantén, és izgat nagyon is, hiszen addig nem tudok visszamenni dolgozni, és nem jár fizetés és semmi más sem ilyen esetben. Mondjuk lehetett volna, hogy a 4 hét szabiból 2 nyaralás, 2 karantén, de ennyit nekem nem ér.”

Éváék Svájcból úgy tervezték, hogy utaznak, aztán inkább lemondták: „Kettő nap alatt is hozhatnak kedvezőtlen intézkedéseket, nem még tíz alatt, míg otthon vagyunk. És Ausztria, Németország például biztosan nem fog cicózni, ha hirtelen újabb lockdownig fajulna a helyzet. Nem valószínű, de ki tudja?
Oké, Svájc beenged – meg ha itt kapnánk karantént, kit izgat? – mert itt élünk, de ahhoz két másik országon át vezet az út.”

Eleonóráék úgy döntöttek, maradnak Skóciában, mondván, nem kell annál jobb hely a kirándulásra.

„A járatunkat, ha mennénk Magyarországra, vagy törölnék, vagy nem. A magyar kormány vagy módosítana a beutazási szabályokon, vagy nem (karantén).

Az itteni 2 ingyenes Covid-tesztet vagy elfogadnak, vagy nem. Ja, és akkor még a visszautunkat is törölheti a légitársaság, amiből ugye a munkahelyen lenne kavar… Szóval nem megyünk, otthon úgyis csak az ideg enne meg” – írta.

Melindáék is a nem utazók táborát gyarapítják, mégpedig elsősorban a szerinte meglehetősen furcsa (ő nem ezt a szót használta…) feltételek miatt.

„1, A reptérről akár 2-3 járművel is utazhat az ember, de az a fő, hogy amikor megérkezik arra a címre, ahol karanténozik, kirakja a piros cédulát az ajtóra. Addig annyit fertőzhet, vagy annyian fertőzhetik őt meg, amennyi csak belefér.
2, Ha netalán azon a címen, ahol karanténozik rajta kívül még öreg-fiatal, akár öt személy is él, azok kimehetnek bárhová, amíg ő nem.
3/ Ha nincs helye, ahol karanténozhat, akkor ugye az állam biztosít neki helyet. És ezt az összeget ki állja, merthogy éhen nem halhat… vagy az éhenhalás is a koronás számokat fogja gyarapítani?”

Lászlóék augusztus közepén mennének autóval Angliából: „Jegyünk van a Csalagútra, de valószínű nem megyünk, mert nem kell ez a sok stressz a teszttel kapcsolatban”.

A fentiek természetesen semmilyen szempontból nem reprezentatívak, de a vélemények alapján bennem az a kép alakult ki, hogy a többség vagy eleve teljesen letett arról, hogy idén nyáron Magyarországra látogasson, vagy az utolsó pillanatig megpróbál kivárni, elodázva a döntést.

A nyári hazalátogatás kérdőjelei

Share.

About Author

Leave A Reply