A médiacézár új palotája

0

Nem akármilyen összeget, 150 millió dollárt fizetett a Los Angeles-i Bel Airben fekvő káprázatos palotáért Lachlan Murdoch, aki apja, Rupert nyomán ma egyike a legbefolyásosabb médiacézároknak a világon.

A 4,5 hektáros birtokon fekvő több mint 3000 négyzetméteres Chartwell egyike Los Angeles legendás ingatlanainak. A 150 millió dollár egyben azt is jelenti, ez minden idők legdrágább kaliforniai lakóingatlana.

Az egész Egyesült Államokban is csak egyetlen ennél drágább adásvételt jegyeztek fel, mégpedig amikor a hedge fund milliárdos Ken Griffin 238 millió pattintott ki egy négyszintes New York-i penthousért.

Éppenséggel volt miből kifizetni, hiszen Lachlan Murdoch az apja által alapított News Corp. társelnöke, valamint a Fox Newst, a Fox Businesst és a Fox Sportsot üzemeltető cég ügyvezető elnök-vezérigazgatója.

Arról nem beszélve, hogy a Murdoch-család idén adta el 71,3 milliárd dollárért a 21st Century Foxban lévő részesedését a Disneynek, így nem csoda, hogy például a 88 éves családfő, Rupert Murdoch személyes vagyonát 20 milliárd dollárra teszi a Forbes, ami két év alatt 8 milliárdos emelkedést jelentett.

Visszatérve az ingatlanra, a 150 millió dolláros vételárban ráadásul a hírek szerint benne foglaltatott a szomszédos félhektáros terület is, melyen korábban Ronald Reagan néhai amerikai elnök Los Angeles-i rezidenciája állt és amit Nancy Reagan 2016-os halálát követően az örökös 15 millió dollárért adott el a Chartwell előző tulajdonosának, a szintén a médiában érdekelt milliárdos Jerry Perenchiónak.

Az ingatlant egyébként először Jerry Perenchio halála után, 2017-ben próbálták meg eladni, de a döbbenetes 350 millió dolláros ár nem tűnt túlságosan vonzónak.

Az azóta eltelt két évben aztán folyamatosan csökkent az ár, előbb 195 millió dollárra, míg végül mostanra 150 millió lett belőle. Ami persze még mindig brutális összeg, 30 millióvak magasabb, mint a korábbi rekord, amit egyébként az abu dzabi uralkodói család tartott, akik 119,7 millió dollárt adtak a The Manor nevű helyért.

A Los Angeles talán legexkluzívabb részén, East Gate Bel Airen fekvő Chartwell főépülete nagyon visszafogottan csupán 2500 négyzetméter, amihez képest az 500 négyzetméteres vendégház már tényleg semmiség, hogy a kisollóval nyírt gyepről, a kivilágítható teniszpályáról, a hatalmas, több tucat autót befogadó földalatti teremgarázsról már ne is beszéljünk.

A főépületet egyébként az 1930-as években építtette egy dúsgazdag ingatlanfejlesztő, ajándékba a feleségének (istenem, egy kis csekélység…). Kissé kínos, hogy a feleség rühellte a gazdagság eme szemérmetlen megnyilvánulását és nem volt hajlandó beköltözni, így aztán az ingatlan a 40-es évekig üresen állt, amikor megvette a hotelmágnás Arnold Kirkeby.

A Kirkeby-család 1986-ban adta el Jerry Perenchiónak, aki aztán rengeteg évet és millió dollárt költött el a ház felfrissítésére és bővítésére. Alighanem ekkor épült meg a hatalmas uszoda és a hozzá kapcsolódó úszóház is, amit egy föld alatti folyosón és liften lehet megközelíteni a főépületből.

A Murdoch-család régóta jelen van Los Angelesben, Lachlan és felesége 2015-ben vettek 12,5 millió dollárért egy házikót a Mandeville Canyon környékén, Rupert Murdochnak 28 millió dollárt érő szőlője van szintén Bel Airben, míg a másik fiú, James egy 30 milliós házban él Beverly Hills hegyei között.

(Fotó: Gitlin Luxury Properties)

George Lucas új, 28 millió dolláros háza

Share.

About Author

Leave A Reply