A (majdnem) megvalósult Breaking Bad

0

Egy kémiatanár egyszer csak fogja magát és vállalkozásba kezd, ami olyan sikeres lesz, hogy nagyon komoly vagyont szed össze belőle. Ismerős a történet? Nos, a sztori nem Walter White-ról és a Breaking Badről szól, viszont azzal ellentétben igaz.

Történetünk elején Zhong Huijuan kémiatanárnő Kínában, aki egy nap elhatározza, hogy elege van a tanításból, inkább más pályát választ – lehetőleg olyat, amivel sok pénzt lehet keresni.

Így aztán 1995-ben otthagyja a középiskolát és 34 évesen megalapítja a Jiangsu Hansoh gyógyszergyárat, mindössze 10 alkalmazottal. A vállalkozás gyorsan beindult, két évvel később már 4,5 millió dollár bevétellel büszkélkedhetett.

Főhősünk nincs egyedül a kemény hétköznapokon, ott van mellett férje, Sun Piaoyang, aki egy állami gyógyszergyárban dolgozott a közös vállalkozás előtt.

Közös cégük (melyben Zhong Huijuannak van többségi tulajdona) folyamatosan nő, fő profilja a központi idegrendszerrel kapcsolatos betegségek, valamint a rák, fertőzések, a diabétesz, a gyomor-bélrendszeri panaszok, valamint a szív- és érrendszeri betegségek elleni gyógyszerek kutatása és fejlesztése.

A vállalatba 2016-ban beszállt az egyik legnagyobb ázsiai részvényalap, a Hillhouse Capital Group, de van szingapúri és kínai befektetője is. Tavaly nyáron debütált a hongkongi részvénypiacon, egymilliárd dollárnyi tőkét bevonva, amivel értéke 10 milliárd dollárra nőtt.

Ezzel együtt is még mindig főhősünk a (kényelmes) a brit Virgin-szigeteken bejegyzett vállalat többségi tulajdonosa a maga 66 százalékos pakettjével. A tőzsdei bevezetést követően ő lett Ázsia leggazdagabb asszonya, személyes vagyonát akkor 10,5 milliárd dollárra becsülték (férje, akinek egyébként szintén van saját gyógyszergyára szegény kénytelen volt beérni rongyos 9,4 milliárddal).

Mára a helyzet kicsit megváltozott, Zhong Huijuan vagyona 18,9 milliárd dollárra ugrott, férje még nagyobbat lépett előre, hiszen közös vagyonukat 54 milliárd dollárra becsülik.

A koronavírus megihlette a cukrászokat

Share.

About Author

Leave A Reply