A magukra hagyott gyerekek tragédiája

1

Közel 100 ezer olyan gyermek van Romániában, akinek egyik vagy mindkét szülője külföldön dolgozik. Ez többségüknél érzelmi és viselkedési rendellenességekhez vezet.

A román statisztikai intézet átfogó tanulmánya szerint tavaly év végén 77 471 olyan kiskorú élt Romániában, akinek egyik szülője és 17 425 olyan, akinek mindkét szülője külföldre távozott.

Tanáraik szerint gyakran hiányoznak, iskolai teljesítményük, érdeklődésük csökken, kommunikációs és érzelmi zavarokkal küzdenek, könnyen apátiába esnek, vagy éppenséggel hiperaktivitással, szóbeli és fizikai erőszakkal próbálják felhívni magukra a figyelmet.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A legtöbb hátrahagyott gyerek (több mint 31 ezer) az ország észak-keleti (moldvai) térségében él. A legkisebb arány a fővárosban és az ország nyugati régiójában figyelhető meg, ahol az ország lakosságának 20 százaléka, de a hátrahagyott gyerekek alig két százaléka él.

A statisztikai intézet szerint a vendégmunkások által hátrahagyott gyerekek alig több mint 40 százaléka részesül egyéni vagy csoportos tanácsadásban. Több mint háromnegyedüket anyjuk, tíz százalékukat apjuk neveli egyedül, öt százalékukat nagyszülők vagy más családtagok gondjaira bízták a külföldre távozott szülők.

A statisztikai kimutatás szerint tavaly csaknem 220 ezer román állampolgár költözött egy évnél hosszabb időszakra külföldre. A legtöbben Nagy Britanniában (23 százalék), Olaszországban (20 százalék) és Spanyolországban (13 százalék) telepedtek le.

„Már nem tudnám otthon leélni az életem”

(Fotó: pixabay.com/PublicDomainPictures)

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply