A luxembourgi élet 10+1 mellékhatása

0

Könnyen gondolhatnánk, hogy Luxembourgban (de akár Luxemburgban is) élni csupa móka és kacagás, hiszen Európa és a világ egyik leggazdagabb helyéről van szó. Az igazság persze kissé más, akadnak ott is mellékhatások, melyekből Paula választott ki néhányat (nem feltétlenül kell mindet halálosan komolyan venni).

1. A határátkelők

Kezdjük rögtön a hozzánk legközelebb álló tétellel, azaz hogy a helyi lakosság arányához képest kifejezetten magas a határátkelők száma. A magánszektorban alighanem több lesz a francia, német, mint a luxemburgi. Így azon sem érdemes meglepődni, ha a nyelvek terén is kész kakofónia az egész.

2. Öltözködés

Nagyjából el lehet felejteni a „felkapok magamra valamit, amíg leugrom a boltba” hozzáállást, mert az ember bármikor belefuthat egy ismerősbe, legyen az barát, vagy akár az ügyfele, ne adj isten a főnöke. (A fővárosban alig laknak 120 ezren, de az egész országban sem laknak többen 626 ezernél.)

3. Időjárás

A napos délután itt kissé mást jelent, hiszen már akkor is jó idő van, ha a nap folyamán valamikor felbukkan egy tenyérnyi kék ég a felhők között.

4. Szerda

A hét egyetlen napja, amikor a barátokkal el lehet menni valahova, egyébként Luxembourgból hétvégére mindenki elhúz valami érdekesebb helyre.

5. Ruhajavítás

Az ember rég feladta azt, hogy ha a ruhájának bármi baja van, akkor megpróbálja azt megvarratni, helyre hozatni, az ugyanis jó eséllyel többe kerül, mint maga a ruha. Szóval a szolgáltatások nagyon drágák.

6. Minden nappal közelebb június 22.

Luxembourg életében fontos nap június 23., ilyenkor tűzijátékkal és mindenféle egyéb jóságokkal ünneplik a nagyhercegséget. Az igazi bulik azonban előző este, azaz június 22-én vannak, élő zene, utcákon táncoló emberek – szóval lazaság és szórakozás. Nem csoda, hogy ez a nemzeti ünnep központi szerepet játszik.

7. Mozi

Moziba indulás előtt nem állt utánanézni, hogy a kiválasztott filmet franciául, németül vagy eredeti nyelven adják, különben csúnya meglepetés érheti az embert.

8. Moien

Az általános köszönés a Moien, ám utána már a beszélgetést mindenki a saját választott nyelvén folytatja. A nagyhercegségben egyébként három hivatalos nyelv van, a francia és a német mellett (talán némi meglepetésre) van luxemburgi is. Más kérdés, hogy határátkelőként aligha fogja bárki megtanulni (hacsak nincs rá valami különleges oka), lévén tökéletesen el tud boldogulni a franciával vagy a némettel.

9. Olcsó repülőjegy, de honnan indulok?

Eltekintve az elmúlt félév járványhelyzetétől, a fapados jegyek Luxemburgban is ugyanolyan népszerűségnek örvendenek, mint bárhol máshol a világban. A helyieknek azonban speciális gondjuk van, ugyanis könnyű elfelejteni, honnan is indulunk.

A viccet félretéve, alapvetően két repülőtér jön szóba, a belgiumi Charleroi és a németországi Frankfurt légikikötője, a legtöbb fapados ezeket használja a környéken. Mindkettő nagyjából kétórányira van Luxembourgtól és közvetlen buszjárattal is eljuthatunk hozzájuk.

10. Máshol sokkol a tömeg

A kisvárosi Luxembourghoz képest mondjuk egy párizsi kirándulás kész sokk. Némi túlzással a francia fővárosban többen várnak az úttesten való átkelésre a zebránál, mint ahányan Luxembourgban élnek.

+1 Élni ott, dolgozni itt

Abszolút érdemes komolyan fontolóra venni a másik országból ingázást, rengetegen csinálják is. Ami máshol akár extravagáns ötletnek tűnhet, az itt a hétköznapok része, elsősorban a borzasztóan magas ingatlanbérleti díjak (és árak) miatt.

Paula listája elsőként itt jelent meg.

Luxemburgi jogsi-gate

(Fotó: pixabay.com/djedj)

Share.

About Author

Leave A Reply