A legsúlyosabb tengeri katasztrófák

0

Az elmúlt évek igazi katasztrófasorozatot hozott a Földközi-tengeren Európába jutni próbáló menekültek között. Tegnap mintegy hétszáz ember veszhetett a tengerbe, amikor egy menekülteket szállító hajó elsüllyedt a Földközi-tengeren Líbia és Olaszország között. Ezek voltak az elmúlt évek legnagyobb tragédiái.

Noha a túlélők számát sajnos sokszor gyakorlatilag lehetetlen meghatározni, az AP amerikai hírügynökség összeállítását (melyet az MTI ismertetett) megközelítőleg pontosnak lehet elfogadni, és mindenképpen kirajzol egy (szomorú) tendenciát.

Nézzük tehát, melyek volt az elmúlt években legsúlyosabb menekülttragédiák a Földközi-tengeren!

2003. június 20.: Ötven holttestet és negyvenegy túlélőt találtak a tunéziai partok közelében, mintegy százhatvan embert azóta is eltűntként tartanak számon.

2003. október 20.: Legkevesebb hetven illegális bevándorló belefulladt a vízbe Szicíliától nem messze.

2008. május 12.: Ötven ember életét vesztette egy Szicília mellett történt hajószerencsétlenség következtében, közülük negyvenheten már azután haltak meg, hogy kimentették őket a vízből.

2011. május 6.: Egy hatszáz migránst szállító hajó süllyedt el Líbia közelében, több százan odavesztek.

2011. június 2.: Több mint kétszázhetvenen vesztették életüket amiatt, hogy felborult egy hétszáz menekültet szállító vízi jármű Tunézia és Olaszország között.

2012. július 10.: Kilyukadt egy afrikai bevándorlókat szállító motorcsónak Líbia és az olasz Lampedusa sziget között, ötvennégyen meghaltak.

2013. október 3.: Háromszázhatvanhat ember halt meg egy hajószerencsétlenségben Lampedusa közelében. Százötvenöt embert kimentettek a hatóságok.

2014. szeptember 10.: Mintegy ötszáz szíriai, palesztin, egyiptomi és szudáni bevándorló veszett tengerbe, miután hajójuk összeütközött egy másik menekültszállító hajóval Málta közelében.

2014. szeptember 14.: Feltehetőleg kétszáz, Európa igyekvő ember veszett oda Líbia partjainál az észak-afrikai ország haditengerészete szerint.

2015. február 8-9.: Huszonkilencen meghaltak, háromszázan pedig eltűntek, amikor négy, menekültet szállító csónak elsüllyedt a líbiai partoktól nem messze.

2015. április 12.: Túlélők beszámolói alapján mintegy négyszázan fulladhattak bele a tengerbe Líbia közelében. Az olasz parti őrség száznegyvennégy embert kimentett.

2015. április 15.: Muzulmán illegális bevándorlók tizenkét, velük utazó keresztényt vízbe dobtak a nyílt tengeren, miután vallási okokból vita robbant ki a hajón levők között.

Share.

About Author

Leave A Reply