A legsokszínűbb orosz város

0

Szocsi voltaképpen egy túlzsúfolt nagyváros, ahol rengeteg ember él, nyáron turistainvázió nehezíti a helyzetet a rendkívül népszerű üdülőhelyen. Ide látogatott el Gábor, a Pajehali blog szerzője.

„Útjaimat, legyenek azok tervezve a Kaukázusba vagy máshová, általában az alapján választom ki, hogy épp van-e oda jó/olcsóbb repülőjárat, van-e ott ismerős, és épp milyen évszakot, hetet, időjárást élünk Moszkvában, és ahhoz képest mi van a célországban.

Mivel nagyon sűrű a naptáram, és rengeteg az utazási célpontom, ezért jól kell, hogy mérlegeljek. Szocsiba könnyen és olcsón el lehet jutni Moszkvából például télen, partnerünk is van itt, valamint ekkor már virágzik a magnólia, egyszóval minden klappol.

Ráadásul van itt tenger / hegy / közelség Abháziához / saslik – úgyhogy a térség tényleg jó választásnak bizonyult. Nyáron mindez ugyanígy, csak rengeteg emberrrel megtűzdelve.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

A repülő Adlerban, Szocsi szatelitvárosában száll le, ami szinte az orosz-abház határon fekszik. Abháziába sajnos nem sikerült átjutni, mert oda nem jó az orosz vízum, ráadásul az interneten megigényelt vízum nem elég, hanem határátlépés után még az ország „fővárosába”, Szuhumba is el kell menned, hogy „bepecsételjenek” az útleveledbe.

Ki kivel haver a Kaukázusban?

Amivel utána viszont az Ég óvjon, hogy Grúziába átmenjél, mivel ez a terület Grúziából „csatolódott le” bő tíz éve. Hiába, a Kaukázus már csak ilyen: az orosz haver az abházzal, de nem haver a grúzzal, a grúz nem haver egyikkel sem, mert leginkább az USA-val haver, a magyar viszont mindenkivel haver.

Lehet, hogy egyszer felvázolok majd egy „ki kivel haver és ki kivel nem diagramot” a Kaukázusról, de előre félek, hogy óriási katyvasz fog kijönni.

Szocsi, 132 féle náció otthona

Szocsi például Oroszország legsokszínűbb városa etnikai szempontból, egészen pontosan 132 féle (!) náció él itt, ahol értelemszerűen az oroszok vannak a legtöbben.

A mai Szocsi amúgy egy túlzsúfolt nagyváros, ahol rengeteg ember él, nyáron turistainvázió és dugók tömkelege ékesíti. 2014-ben volt itt a téli olimpia, amikor is rengeteg pénzt pumpáltak ide, az ingatlanárak meg akkoriban naponta változtak, persze felfelé.

Ma sem olcsó ingatlanhoz jutni errefelé, ráadásul Putyin is imádja, meg a Gazpromnak is van itt jó pár üdülője. A tengerről és a síelési lehetőségekről nem is beszélve – aki ide jön, télen-nyáron megtalálja a kedvére való szórakozást.

Mint egy Jarmusch-filmben

Szállásomat kb. 20 (igen, húsz!) méterre a tengertől sikerül lefoglalnom, a Vadász nevet viseli, és van benne szauna, jacuzzi és mindenféle egyéb hívság, így például az Odüsszeusz névre hallgató bár, ahol Szuluguni és Csecsil sajtot vacsorálok, hagymás saslikkal, valamint Dioszkiria es Rodeda abház borokkal.

A tenger brutális hangjára alszol el, a levegő párás és füstös szagú, az ablakodból pálmafák és hegycsúcsok látszanak. És mindez Oroszországban – rendkívül szürreális.

A reggeliztetőhely sem szokványos, már a kertben egy öt méter magas jávorszarvas-szobor figyel a pálmafa tövében, a tengert meg mélabúsan figyeli egy néni, egy bácsi, és egy kutya. A hirdetőtáblán egy rajz hirdeti, hogy „elveszett egy labda, a becsületes megtaláló bla bla bla…” Tisztára mintha egy Aki Kaurismäki- vagy Jarmusch-filmben lennénk!

A partoldalban halászok szövögetik hálóikat, kicsit távolabb egy befejezetlen szockószerű szálloda tátong üresen, az odavezető út a parton meg egyszer csak eltűnik…”

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni.

A legélhetetlenebb orosz városok

(Fotó: pixabay.com/natalochka20122)

Share.

About Author

Leave A Reply