A legnagyobb repülőtemető

0

Lassan lejár a jumbók korszaka, a hatvanas évektől sokáig a levegő urának számító gépek közül egyre többet selejteznek le. Ezek a gépek jórészt egy hatalmas temetőbe kerülnek a kaliforniai Victorville-ben.

A Boeing 747 vagy éppen a McDonnell Douglas DC-10 sokáig megkerülhetetlen gépek voltak a légiközlekedésben, ám mára a fenntartásuk és üzemeltetésük olyannyira megdrágult, hogy sorra cserélik le őket.

A feleslegessé vált gépeket persze el is kell helyezni valahol, erre pedig a száraz levegőjű, sivatagos Dél-Kalifornia megfelelő helyszín. A Los Angelestől jó 120 km-re északkeletre, a Mojave sivatagban fekvő Victorville repülőtere, a Southern California Logistics Airport így valóságos repülőtemetővé vált.

A gépek két okból kerülnek ide: vagy mert kiöregedtek, vagy mert feleslegessé váltak. A két helyzet messze nem ugyanaz, első esetben ugyanis szétszerelik a repülőt, a még hasznosítható részeket értékesítik, a többit pedig feldolgozzák, míg utóbbi esetben kivárnak, és esetleg később másik légitársaságnak adják el vagy újra forgalomba állítják a flotta részeként.

Ehhez persze nagyon figyelni kell az állagmegőrzésre, ezért a gépek motorját kiemelik, ablakait lefóliázzák, a folyadékokat leeresztik belőle, azaz felkészítik arra, hogy esetleg évekig a sivatagban parkoltatják majd.

A temetőt a világ minden részéről használják a légitársaságok, melyek között olyan nevek is vannak, mint a British Airways, a Singapore Airlines, az Air New Zealand, az Air China, a Lufthansa, vagy a United Airlines, de itt parkoltatja gépeit a csomagküldő szolgálat, a FedEx is.

További szuper fotókat itt, az Airplane Pictures oldalán nézegethetsz!

Share.

About Author

Leave A Reply