A kutyaugatást is büntetnék

0

Szigorú szabályokat vezethetnek be Ausztráliában, miután sok panasz érkezik a macskák és a kutyák miatt. A radikális törvényváltoztatás tervezete szerint a macskáknak tilos lenne kijárni a házból – éjszaka vagy egyáltalán –, míg a túl hangosan ugató kutyákat elvennék gazdájuktól.

A szövetségi állam kormánya áttekinti a jelenlegi szabályozást, miután sok panasz érkezett a kóbor és elvaduló macskák, valamint a veszélyes és hangos kutyák miatt.

Hetente nagyjából 25 ember kerül kórházba harapások miatt. A WA Rangers Association (WARA) nevű szervezet szerint szigorúbban kellene büntetni azokat a gazdákat, akiknek a kutyája megtámad és megharap valakit.

A jelenlegi törvények értelmében ilyen esetben legfeljebb 10 ezer ausztrál dolláros büntetés vagy egy éves börtönbüntetés szabható ki, ám egyesek szerint a bírság nem elég magas ahhoz, hogy az emberek átérezzék, micsoda felelősség egy kutya gazdájának lenni.

A Cat Haven nevű szervezet is támogatja, hogy a macskákat csak lakásban vagy kinti, elkerített területet lehessen tartani, mert az jobb az állat számára is. „Tovább élnek és boldogabbak” – mondta Roz Robinson vezető.

A helyi kormány konzultációt indított az ügyben, és augusztus elejéig várja az emberek véleményét a tervekről. Ennek alapján az év végén születhet meg a szigorúbb szabályozás.

Nem ez az egyetlen lépés Ausztráliában, amit a kóbor macskák számának csökkentésére hoztak. Néhány hete derült ki, hogy mérgezett csalétkeket helyeznek ki, ugyanis a kormány kétmillió macskát ölne meg 2020-ra.

Úgy vélik ugyanis, hogy a cicák az őshonos állatokat – madarakat és hüllőket – veszélyeztetik. Mintegy 20 millió macska él az országban, melyek több millió őshonos állattal végeznek.

Macskák, kutyák és a szuperbaktériumok

(Fotó: pixabay.com/Fran_LoABlog)

Share.

About Author

Leave A Reply