A korrupció gyorsíthatja a kivándorlást

0

Az elmúlt években kifejezetten jó volt a világgazdasági helyzet, ami sokat segített a magyar gazdaságon is. Azonban jó néhány veszélyes jel van, amire érdemes odafigyelni.

Minderről Bod Péter Ákos beszélt egy szakmai konferencián. A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint oda kell figyelni arra, hogy noha az utóbbi időben évi 10 százalék körüli ütemben nőttek a jövedelmek is, a magyar bérszint még mindig elmarad a térségi átlagtól, a német és az osztrák szinthez képest például kétszeres-háromszoros bérkülönbség figyelhető meg.

A régiós különbség egyik oka, hogy Magyarországnak elsősorban a 2008-as válság okozta lemaradást kellett behoznia – fogalmazott a Magyar Közgazdasági Társaság szakmai fórumán.

HATÁRÁTKELŐ. YOUTUBE. KATT.

Aggasztó jel lehet, hogy az előrejelzések szerint következő években fokozatosan csökken a magyar gazdasági növekedés üteme: az idei évre még 4,2, 2022-re viszont 3,3 százalékos GDP-bővülést vár. Ennek megfelelően a bruttó átlagkeresetek növekedési üteme is visszaesik, az idén várható 10 százalékról – 2022-re – 5,9 százalékra.

A kelet-közép-európai térségben emellett az elvándorlás, a munkaerőhiány, a területi szétszakadás, az elégedetlenség és a populista politika is komoly kockázati tényezőt jelent.

Bod Péter Ákos szerint a térségben tapasztalható korrupció különösen káros, mert erősen sújtja a fiatalokat és a képzetteket, és ezzel gyorsítja az emigrációt – írta a novekedes.hu.

Nővérhiány: az utolsó segélykiáltás

Share.

About Author

Leave A Reply