A kisvárosi Amerika éjszakai fényei

0

Daniel Freeman brit fotós több mint 40 ezer kilómétert utazott keresztül az Egyesült Államokon, hogy végigfotózza a kisvárosok éjszakai kivilágítását, az üzletek kirakatait és persze a holdfényt.

A brit Daniel Freeman egyik szenvedélye az amerikai kisvárosok, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy az elmúlt évtizedben rengeteg időt töltött ilyen helyeken, megpróbálva megragadni Amerika ezen részének vonzerejét.

A becslése szerint összesen 8-12 hónapnyi időből és munkából mostanra jött össze egy könyvnyi kép.

„Éjszaka nyugodtan, zavaró tényezők nélkül szemlélődhetünk ezeken a helyeken, ilyenkor úgy lelassul az idő, mint napközben soha. Az üres utcák is magukkal ragadnak, különösen a járvány idején” – magyarázta a fotós.

„A bezártságból nézve a jelenetek kissé más tartalmat kapnak – emlékeztetnek az utazás szabadságára” – tette hozzá a BBC-nek Daniel Freeman.

Érdekes ötlet, hogy a fotós nem akarja elárulni, melyik kép hol készült, éppen azért, mert egy általánosabb és talán átfogóbb képet szeretne nyújtani a kisvárosi Amerikáról.

„A jelenetek pontosságának, realizmusának és integritásának megőrzése érdekében minden fotót csak a helyszínen rendelkezésre álló fény világít meg: utcai lámpák, kirakatok és némely alkalmakkor a holdfény” – magyarázta Daniel Freeman.

A brit fotós azt mondta, számára Amerika a végtelen változatosságot jelenti államról államra és ugyan sok helyszínt befolyásol a környék karakterisztikája, mindegyiknek megvan a maga bája és jelentősége.

És akkor fogták és elvitték a házat

(Fotó: danielfreemanphotography.co.uk)

Share.

About Author

Leave A Reply