A kétnyelvű iskola előnyei és hátrányai

0

A kétnyelvűség sulik világszerte egyre népszerűbbek. Eltérő lehet, hogy ki miért járatja a gyermekét ilyen iskolába – lehet, hogy azért, mert szeretné, ha a gyerek magas szinten megtanulna egy nyelvet, de lehet azért is, mert külföldön élve nem beszéli az adott ország nyelvét.

Rengeteg tanulmány bizonyítja, milyen előnyökkel jár a kétnyelvűség. Egy nyelvet nyilván akkor a legkönnyebb elsajátítani, ha az ember az adott országban él, de ha ez nem adott, akkor a kétnyelvű iskola is komoly lehetőség.

Magyarországon az 1980-as évek második felében jelentek meg az első két tanítási nyelvű középiskolák. Az igazi robbanás az 1988-1989-es tanévtől következett be, akkor már az angol, német mellett például franciául, spanyolul is lehetett tanulni. 

Akkor ez hihetetlen lehetőség volt, nem csoda, hogy átlagosan tízszeres túljelentkezés volt, hiszen a nyelvtudást akkor (is) már sokan kitörési pontnak látták.

A rendszer lényege akkor az volt, hogy az első, nyelvi előkészítő évben a nulláról körülbelül középfokra (ha valakinek jó volt a nyelvérzéke, akkor akár annál jobban is) megtanították a nyelvet. 

Napi 4 (azaz heti 20) óra intenzív nyelvtanulás mellett maradt idő a tantárgyak szinten tartására is, miközben a gyerekekkel elsajátíttatták a különböző tantárgyak szakszókincsét is.

Akadtak persze nehézségek. Érdekes ötlet volt, hogy a magyar tankönyveket (például a biológiát vagy a fizikát) fordították le az adott idegen nyelvre, de olyan is előfordult, hogy a külföldről érkező anyanyelvi tanár nem teljesen volt tisztában a magyar osztályozási rendszerrel.

Ezzel együtt a két tanítási nyelvű iskolák gyorsan terjedni kezdtek, ma pedig már kifejezetten sok van belőlük. Hála istennek, tennénk hozzá.

Lássuk, melyek az ilyen sulik előnyei és hátrányai!

Előnyök

Egynyelvű szülőknek is lehet többnyelvű gyermeke

Az egyik nagy előny, hogy ha a szülők nem is kétnyelvűek, a gyermekük azzá válhat. Ne feledjük, az, hogy valaki beszél egy idegen nyelvet, nem jelenti azt, hogy meg is tudja azt tanítani a gyerekének. Az iskolában viszont napi szinten lesz kitéve a szükséges nyelvi környezetnek.

Két nyelven tanulás

A két tanítási nyelvű iskolákban (nem meglepő módon) két nyelven tanítanak, amiből az következik, hogy a gyerekek két nyelven beszélnek és (ami talán még fontosabb) gondolkoznak.

Írni is megtanulnak

Az első és legfontosabb kérdés, ami egy kétnyelvű gyerek esetében felmerül, természetesen a kommunikáció. A kéttannyelvű iskolák esetében azonban nagyon fontos, hogy helyesen írni is mindkét nyelven megtanul a gyerek. 

Adott nyelven gondolkodás

Ha már itt tartunk, érdemes még két mondatban kicsit kibontani ennek előnyeit. Ugyanis egy nyelv elsajátításának folyamata akkor ér el megfelelő szintet, amikor már a gondolkodás is az adott nyelven megy, azaz nem “lefordítjuk” az anyanyelvünkről a mondanivalónkat, hanem eleve azon a nyelven fogalmazunk.

A kéttannyelvű iskolákban ezt viszonylag gyorsan el lehet érni, az írás, olvasás mellett a problémamegoldás is két nyelven zajlik.

Hátrányok

A tanulás ára

A legtöbb két tannyelvű iskola vagy nemzetközi vagy magán, ami egyet jelent azzal, hogy bizony megterheli a pénztárcát.

Tanárhiány

Sajnos magasan képzett tanárból komoly hiány van. Ez főleg azokban az országokban és iskolákban lehet probléma, ahol már azzal is állást lehet kapni tanárként, ha valaki anyanyelvi szinten beszél egy nyelvet.

Kéttannyelvű iskolában tanítani nagyon más, mint egynyelvűben, más képességeket követel, nem feltétlenül elég az, ha valaki tökéletesen bír egy nyelvet. Más a módszertan, másként kell átadni a tudást.

Az iskolák főleg nagyvárosokban vannak

Érthető okokból a kéttannyelvű iskolák negy része nagyvárosokban van (Magyarországon egyébként a 80-as évek végén kifejezetten ügyeltek arra, hogy kisvárosokban is legyenek ilyen sulik, így például Pásztón volt az egyik francia).

A két tanítási nyelvű oktatásnak következetesnek kell lennie

Sajnos nem minden iskola kínál kiegyensúlyozott színvonalat mindkét nyelven. Sokban van egy domináns és egy második nyelv. Ahhoz, hogy egy gyerek valóban kétnyelvű oktatásban részesüljön annak minden előnyével együtt, a tanítás színvonalának éveken át következetesen magasnak kell lennie. Ezt pedig nem minden intézmény képes megugrani.

Összességében a kétnyelvű oktatás (és tanulás) elképesztően nagy előnyökkel szolgál, amit érdemes kihasználni annak, akinek módja van rá.

Tényleg keveset vonatoznak a britek?

(Fotó: pexels.com)

Share.

About Author

Leave A Reply